Publicisztika

A döntő és meghatározó befolyás

Török Péter egyszerű munkásemberként élte le az életét, viszont mindig érdekelték a világ dolgai. A kommunizmus éveiben is mindent elolvasott az újságból, igaz, sokat nevetett magában, amikor a politikában kevésbé jártas olvasóként is felfigyelt rá, hogy azért eléggé túlzás az, ami néha le van írva.
Publicisztika

„A tudást nem lehet elvenni”

Boglárkát sohasem kellett biztatni, hogy tanuljon, mindig igyekezett megtanulni a leckéjét már kisiskolásként is, a középiskolában pedig lelkesen készült az egyetemre.
Publicisztika

Déli nézelődés harminc fok körüli melegben

A harminc fok körüli hőmérséklet egyesek számára nyáron normálisnak tűnik, mások elviselhetetlennek tartják. Nem vagyunk egyformák — talán ez bennünk a jó —, bár sok mindenben igyekszünk lemásolni egymást, átvenni-átadni jó és rossz szokásainkat, kergetni ugyanazokat a célokat, megszokni ugyanazt az életformát… Mindig a trendit követjük, még akkor is, ha másként látunk dolgokat, ha más élethelyzetekben éreznénk jól magunkat.
Publicisztika

Maszkos egyéniségek

Melániának volt lehetősége megtanulni, hogy az ember viselkedését belső késztetései, szükségletei irányítják. Nem egyszerű megállapítani, hogy ezeknek az irányításoknak mikor kell ellenállni, és mikor kell hagyni haladni a maguk útján, mert az az út jó irányba halad.
Publicisztika

Diákmunka tanulságokkal

Gertrúd ebben az évben végezte a kilencedik osztályt egy neves középiskolában. Nehéz éve volt, ráférne a pihenés, mégis úgy döntött, hogy egy hónapra diákmunkát vállal, hogy megkeresse a nyaraláshoz szükséges pénzt. Tudta, hogy diákmunkával nem lehet valami szuper nyaralás fedezetét biztosítani, így két osztálytársával, Evelinnel és Laurával úgy döntöttek, olyan helyre mennek majd nyaralni, ahova elegendő lesz az egyhavi munkával megkeresett pénz.
Publicisztika

Szakmai ismeret, általános műveltség

Barna József közel húsz éve gépészmérnökből lett tanár az egyik szakiskolában, miután elvégezte a pedagógiát. Mindig vágyott arra, hogy taníthasson.
Publicisztika

A közös értékek megőrzéséért

Halász Nándor ötödik mandátumát tölti a községi tanácsban. Tanácsostársai közül a legtöbben összeférhetetlennek tartják, a saját falujában is különös figurának tartják, a választások előtt a rangsoroló közgyűlésen mégis mindig első helyre kerül a listán. Amikor egyesek megkérdezik: „Ez hogy lehet?”, mindig az a válasz: „Mondjál helyette jobbat!”
Publicisztika

A távmunka okozta nehézségek

Janka megdöbbenve olvasta az egyik hírfolyamon, hogy újra elkezdett nőni a koronavírussal megfertőzöttek száma, ami újabb korlátozásokhoz vezethet. Miután bevezették az első korlátozásokat — ami számára végtelenül régen történtnek tűnik —, otthon maradt, ugyanis lehetősége van a távmunkára.
Publicisztika

Az elvándorlás megfoghatatlan útjai

Klára tanítónéni egy olyan faluban töltötte az élete nagy részét, ahova elég lassan szivárgott be az avantgárd népiességet háttérbe szorító szellemisége.
Publicisztika

A Bartha család nagyszobája

Bartha János és felesége, Margit folyton azért hálálkodtak, mert megadatott számukra, hogy felneveljenek öt gyermeket. Abban reménykedtek, hogy nagyon sok unokájuk lesz, és vasárnaponként egybegyűl majd a család, nagy lesz az öröm és a jókedv, s örömmel tapasztalják majd, hogy volt értelme a küzdelmeiknek, és ami a legfontosabb: a gyerekek és az unokák is jól fogják érezni magukat együtt.
Publicisztika

A hibákat megelőző életmód

Márton teljesen értetlenül tekint azokra, akik folyton arról beszélnek, hogy mennyire elviselhetetlen számukra a júliusi kánikula.
Publicisztika

Akinek nem kedvence a nyár

Ilonának sohasem volt a kedvenc évszaka a nyár. Ezt sem a gyerekei, sem az unokái nem értik. Hogyan is értenék, hiszen az unokák örülnek a nyári vakációnak, a szülők pedig annak, hogy nem kell törjék a fejüket, hogyan készítsék a gyerekeiket az iskolába, és mi az, amiről nem szabad megfeledkezniük a tanítási időszakban. Mert ritka az a hét, sokszor az a nap is, amikor nem kérnek valamit az iskolából.