Felfedező

Irodalmi és festészeti nyári felfedezések

Szatmár megye egyik legjelentősebb irodalmi emlékhelyére, a sződemeteri Kölcsey-emlékházba, valamint a nagyszerű tájkép- és akvarellfestő, tanár Petkes József szatmárnémeti kiállítására invitálja olvasóinkat a megyei kulturális turisztikai iroda.
Felfedező

Akaratos téglák és fenomenális fürdők! Gyertek Ákos községbe!

Ákos község Szatmár megye déli részén, a megyeszékhelytől 41 km-re a Zilah fele vezető úton, a Kraszna folyó síkságán terül el. Ez a 41 kilométer a gyakorlott bicikliseknek egy pontosan jó táv egy első pihenőre, de talán nem szégyen már autóba ülni sem. A községen az E81-es országút és a Nagykárolyt Sarmasággal összekötő vasútvonal halad át. A falu központjába érve Mihăileni/Krasznamihályfalva felé térünk le jobbra, a templom az út jobb oldalán még 100 méterre.
Felfedező

Építészet és hagyomány Ákostól Bogdándig

A tavasz vártával, ha már a melegebb napsugarak törik a tél hidegét, jöhetnek a megye felfedező útjai és látogatható látványosságai. Ákos után egy kis kitérővel jutunk el Dobrára, majd Szilágykorond és Bogdánd bejárása egy tökéletes hétvégi program lehet.
Felfedező

Ikonikus épületünk, a székesegyház

Megújult építészeti köntösben és belső ragyogással, freskóinak kontrasztosabb felületű színeivel és a mai kor vallásturisztikai kívánalmaihoz méltó digitális standdal várja látogatóit és zarándokait a szatmárnémeti római katolikus székesegyház.
Felfedező

Tasnádi utcákon és tereken a múlt kalauzol

A Szatmár megye délnyugati csücskében pihenő kisváros a múlt századfordulón, a polgárosodás idején nyerte el mai napig látható, neoklasszicista és szecessziós hangulatú városképét. A történelmi krónikák és emlékek pedig még ennél is régebbi korokról regélnek.
Felfedező

Fokozott a hangulat ősszel a krasznabélteki dűlőkön

Az Árpád-házi királyok idejéből számontartott szatmári borvidék igazi fénykorát a 18. században élte, napjainkban pedig a régi hagyományok újjászületését látjuk. Szatmár megyében kitűnő minőségű bor készül.
Felfedező

Kaplonyi séta a Károlyiak nyomdokaiban

A Nagykárolyi-síkság egyik jellegzetes épülete egy ikertornyos római katolikus templom, amely tiszta időben messziről üdvözli a látogatót, és mutatja az odavezető irányt Szatmár megye egyik rejtett ékkövébe, Kaplony községbe. A Páduai Szent Antal ferences templomhoz érkeztünk.
Felfedező

Nagykárolyi őszi kultúrsétával töltődni

Egykor Szatmár vármegye központja volt a kis alföldi város, amely kincsesládaként őrzi évszázadok emlékeit. Rovatunkban kultúremlékeknek eredünk a nyomába, és próbáljuk megfejteni, mit üzennek nekünk szobrai, emlékhelyei, ódon utcái és elhagyatott avagy átépített épületei.
Felfedező

Aranyosmeggyes: egynapos történelmi biciklitúra

Aranyosmeggyes gazdag épített örökségben, ehhez nem fér kétség. A kérdés az, hogy milyen állapotban vannak ezek a kastélyok, kúriák és templomok. Ezeknek a felkutatására biciklire pattantunk, és körbejártuk Szatmár megye egyik legnagyobb községét.
Felfedező

Nyári kikapcsolódás a Megyei Múzeumban

Júliusra és augusztusra is jut egy-egy remek kulturális csemege a Szatmár Megyei Múzeum mindkét részlegén: a szabadulószoba a főépület hűvös pincéjében üzemel július 15-től, a jelenleg Nagykárolyban kiállított Dali-művek pedig a művészeti részlegen lesznek látogathatók augusztus 16-tól.
Felfedező

Ma van a Múzeumok Éjszakája. Járjuk körbe a múzeumokat!

Szatmár megyében több, a megyei múzeum vonzáskörébe tartozó helyszínen várják a történelem, művészetek, etnográfia, tudományok, természet iránt érdeklődő nagyközönséget a szó szerint éjszakába nyúló ismertető és szórakoztató programokkal.
Felfedező

Hadadi történelmi emlékek nyomában

Felfedező rovatunkban Szatmár megye legdélibb végvára felé vesszük utunkat. Hadad a Tövishát szívében, a Szilágysági-dombság ölelésében fekszik, ma már békésen, az évszázadok harcai, viharai által próbára téve fogadja az oda látogatókat.