Egészség

3 ezrelék fölött a megye fertőzöttsége

A legfrissebb tájékoztatás szerint Szatmár megyében az elmúlt 24 órában összesen 143 új koronavírusos esetet regisztráltak, ezzel pedig megyénk fertőzöttségi szintje átlépte a 3,04 ezreléket.
Egészség

Kiöregednek a háziorvosok, és nincs utánpótlás

Tíz év múlva a jelenlegi 12 ezer háziorvos csaknem fele nyugdíjba megy. A számok aggasztók, ugyanis Románia nagy problémája, hogy az orvosi végzettséggel rendelkezők nem érdeklődnek e szak iránt, amit az „elsivatagosodásnak” nevezett jelenség jellemez.
Egészség

Repülőn figyeljünk a legkisebbekre, megszenvedhetik a nyomáskülönbséget

Megérkezett a nyár, véget ért az iskola és a tanítás, ezzel együtt pedig elkezdődött a nyaralás és a légi utazások szezonja is. Bár a felnőtteket annyira nem, viszont a gyermekeket annál inkább befolyásolja a repülőút és az azzal járó nyomáskülönbség.
Egészség

Romániában nincs, de terjed a majomhimlő

Egy igen váratlan, Afrikára jellemző zoonózis, a majomhimlő vírus okoz fertőzéseket a nyugati világban. Semmiképpen sem hasonlítható a COVID-19-hez, nem várhatóak komolyabb esetszámok, ugyanis ez egy emberről-emberre nehezen terjedő fertőzés.
Egészség

Fontos a magas vérnyomás kezelése

Kardiológusok, neurológusok, diabetológusok és háziorvosok kongatják meg a vészharangot a magas vérnyomásos esetek elterjedtsége miatt Romániában. A felhívás pedig épp a hipertónia világnapján érkezik, amelyet minden évben május 17-én tartanak.
Egészség

Nem kizárt egy nyári Covid-hullám az alacsony beoltottság okán

Járványhelyzet nincs, viszont hétfőtől kérhető a negyedik dózis koronavírus elleni oltás. Dr. Fejér Szilárd kémikus kutató szerint a maximális védelem érdekében a negyedik oltást (főleg a 60 év felettiek) érdemes a következő hullám elejére időzíteni.
Egészség

Az Európai Mentális Egészség Hetében vagyunk

Az Európai Mentális Egészség Hete egy olyan kezdeményezés, amelyben európai országok vesznek részt, hogy felhívják a figyelmet a mentális egészség mindennapi életünkben betöltött fontosságára.
Egészség

Igaz és hamis információk

Sok hamis információ kering az interneten a COVID-19 elleni oltási kampányról. A hamis hírek cáfolata mellett valós és hasznos tudnivalót is megosztott a RoVaccinare az immunizálásról.
Egészség

Kézhigiénés világnap

Az idei világnap mottója: „Egyesült erővel a biztonságért: tisztítsa meg a kezeit!”
Egészség

A túladagolás rendkívül káros

A paracetamol hatóanyagú szert szedő emberek gyakran észre sem veszik, hogy több gyógyszert vesznek be a biztonságosnál, ami májkárosodáshoz vezet — figyelmeztet dr. Cristian Costea.
Egészség

Górcső alatt a majálisi ínyencségek

Hétvégén minden bizonnyal sokan készülnek piknikezni, miccset, kolbászt grillezni, családi, baráti társaságban elfogyasztani egy pohár sört. Tudják-e, hogy a kedvelt majálisi étkek és italok mit tartalmaznak? A fogyasztóvédő szervezetek utánanéztek.
Egészség

Nyártól csak a háziorvosok oltanak koronavírus ellen

Megtörténhet, hogy a családorvosoknak saját zsebből kell kifizetniük azokat a Covid-19 elleni védőoltásokat, amelyek felhasználatlanok, vagy lejár a szavatossági idejük — miközben az oltási központokban „elveszett” oltások árát nem írták senki számlájára.