Szatmárnémeti

Főtérátadás, részleges autós közlekedés: márciusban

Jó volt hogy lehetett ezen a szakaszon közlekedni a szatmárnémeti régi főtéren, véglegessé tennék ezt a lehetőséget. (A szerző felvétele)
2024.01.15 - 10:54
Nem sikerült most év elején megnyitni a forgalom előtt a szatmárnémeti régi főtér déli szeletét. Márciustól lesz ezen a részen autós közlekedés, márciusban lesz átadva a teljes beruházás is.

A városvezetés „jóakarói” megint a közérdek kárára tesznek keresztbe az adminisztrációnak és sajnos a város lakóinak is. Nem sikerült a már megszerzett helyi szakhatósági engedélyekkel megnyitni a személyautós forgalom előtt a régi főtér művészeti múzeum előtti szakaszát, mert az elképzelést ezek a jóakarók beajánlották a bukaresti hatóságoknál, ezért központi műemlékvédelmi engedély is kell a nyitáshoz. A késlekedés sajnos a tér többi részét és a parkot is érinti – pedig a kivitelező készen van –, a parkot és az úttestet csak egyben, egyszerre lehet átadni/atvenni. 

Két irányban

A felsőbb engedélyeztetés merő formaság, hiszen egy meglévő szabad, burkolt és vízszintes területen lesz 5 méter szélességű helyett egy 7,5 méter szélességű úttest, a nyitás nem feltételez módosításokat főtéri építményekben, szobrokban, de még a virágágyásokban sem.
Kereskényi Gábor polgármester szerkesztőségünknek elmondta, a régóta közismert, a személyautós közlekedést érintő főtéri újítás annyiból áll, hogy a főtér déli oldala, a Vécsey-ház, azaz a művészeti múzeum előtt meg lesz nyitva oda – vissza egy – egy sávon a Păstrăvului és az A. I. Cuza (Eötvös) utcák között. A buszmegállók maradnak az Eötvös utca páratlan oldalán, azonban a szemben lévő oldal parkolóhelyei megszűnnek.

A Decebal (Várdomb) utca sem marad zárva

A főtérszakasz közlekedés előtt való megnyitása egyszerű, de mégis nagyszerű dolog lesz, hiszen amíg nem dolgoztak ezen a részén a park-felújítók és ideiglenesen lehetett itt közlekedni, a lehetőség jótékony hatással volt a környék forgalmára. A Decebal (Várdomb) utca felől is lesz elérése a főtér déli oldalának. Erről az utcáról, a készülőfélben lévő parkolóház felől is behajthatnak majd a járművek a főtérre.

Princz Csaba

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 
 

Ajánljuk még a témában:

Szatmárnémeti

Hamarosan kezdik a gyalogos-felüljárók javítását

Pár nap és nekifog a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal által megbízott cég újjáépíteni a Transilvania sugárúti átjáró-párt.
Szatmárnémeti

Áramszünetek Szatmárnémetiben július 15. - 19. között

Munkavégzés miatt feszültségmentesíti a vezetékeket az Electrica Distribuţie több szatmárnémeti címen is.
Szatmárnémeti

Bolhák, nomádok és patkányleves

Nem csak a kánikulai hőmérsékletekben, de július tizedikén képekben, ízekben és sztorikban is Szatmárnémetibe látogat a mesebeli Afrika.