Nagykároly

Vadonatúj tűzoltólaktanyája van Nagykárolynak

2024.07.05 - 17:34

A Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség legnagyobb önálló egysége a nagykárolyi, amelyet lassan hét évtizede, 1952-ben hoztak létre, s némi „hányattatást” követően, 1959-ben költözött be abba a már akkor is fél évszázados Independenţei utca 28. szám alatti épületbe, amelynek helyén felépült a vadonatúj, modern és jóval nagyobb tűzoltólaktanya.

hirek/2024/07-julius/13.jpg
Az új székhely megfelel a tűzoltás-mentés modern követelményeinek.

A katasztrófavédelmi felügyelőség régi terve volt, hogy legyen új székhelyük a nagykárolyi tűzoltóknak, a megfelelőbb körülmények mellett legfőképp azért, hogy még gyorsabban tudjanak reagálni a segélykérésekre – bevetésekből pedig nincs hiány, hiszen a nagykárolyi tűzoltók évente átlagosan 1675 riasztásra ugranak, a segélykérések palettája pedig igencsak változatos, a tűz oltásától kezdve rohammentős ellátáson át különféle mentésekig, ráadásul itt székel az a speciális pirotechnikai egység is, amelynek feladata a különböző, szinte kivétel nélkül a második világháború hagyatékaként előkerülő robbanóeszközök (gránátok, lövedékek, bombák stb.) tárolása és megsemmisítése.
hirek/2024/07-julius/10.jpg

Az új laktanya megépítése bő három évvel ezelőtt kezdett körvonalazódni, a Világbank 2019–2024-es pályázati ciklusában, kormányzati támogatással – pénteken, azaz július 5-én délben pedig átadták az összesen 2042,4 négyzetméteren elhelyezkedő, egy 808,6 négyzetméteres laktanyát, amely maximálisan megfelel egyrészt a tűzoltás-mentés modern követelményeinek, másrészt a hatékony energiagazdálkodásnak is. Utóbbi érdekében például napelemekkel van felszerelve, amelyek a melegvíz-szolgáltatást biztosítják. 
hirek/2024/07-julius/8.jpg

„Az itt állt régi épület nem tudott volna ellenállni egy földrengésnek sem, nem beszélve arról, hogy az itt dolgozók is veszélyben voltak az épület instabilitása miatt. Ezzel a felújítással az volt a cél, hogy az itt dolgozó szakemberek ne sérültek, hanem életmentők legyenek és segítsenek a bajbajutottakon. Ezért is nagyon fontos és prioritás volt ennek az épületnek a megújítása” – fogalmazott a körülbelül 90 000 ember javát szolgáló, 17,5 millió lejes beruházás kapcsán dr. Raed Arafat  katasztrófavédelmi államtitkár az átadáson.

Szabó Kinga Mária 

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 

 

Ajánljuk még a témában:

Szatmárnémeti

Gyermeknapon nyit a kívül-belül megújult múzeum

Friss terekkel, izgalmas kiállításokkal és programokkal nyit meg június elsején a Szatmár Megyei Múzeum. A határmenti együttműködés révén rehabilitált épületben innovatív tárlatokkal, modern eszközökkel, megújult térben várják a látogatókat.
Szatmárnémeti

Lázár János: Amilyen a gazda, olyan a város, olyan a megye!

Van összefüggés Európa Parlamenti képviselő, miniszter, polgármester és megyei tanácselnök között, vannak olyan közös pontok, ahol akkor van eredmény, ha van együttműködés.
Nagykároly

Giurgiu-Kovács Mónika a nagykárolyi RMDSZ polgármesterjelöltje

Zsúfolásig megtelt a Nagykárolyi Városi Színház pénteken délután. Itt szervezték meg a helyi RMDSZ rangsoroló közgyűlését, melyen arról is döntés született, hogy ki lesz a Szövetség színeiben induló polgármesterjelölt.