Külföld

Palesztin-párti és háborúellenes tüntetések világszerte

(Fotó: Euronews)
2023.10.19 - 09:45
Túlnőtt a közel-keleti régión az Izrael és a Hamasz közötti háború, villongások, tüntetések, zavargások vannak világszerte. A Hamasz hirdette meg a Harag napját, forr Európa, Afrika, Amerika és Ázsia is.

Tiltakozó akciók – melyik erőszakosabb, melyik kevésbé –, zajlanak ezekben a napokban, legutóbb a törökországi, adanai amerikai nagykövetséget zárták be a nyilvánosság előtt, megmozdulásokra számítanak a törökök.

Közel – Kelet, Afrika

Jordániában az ammani izraeli nagykövetséget ostromolta meg egy több száz fős tömeg, de Hebronban, Ramallahban, Tuniszban, Bejrútban, Rabatban, Kairóban is megmozdulások kezdődtek és tartanak még ma is. Mindenütt vagy az amerikai, vagy az izraeli nagykövetség elé vonultak tiltakozók, Izrael – ellenes jelszavakat skandáltak, de Bejrútban például botokkal, kövekkel támadtak az utcára vezényelt a rendfenntartó erőkre.

Európa, USA

Nem mentesül az erőszak alól az európai kontinens sem, Berlinben egy zsinagógára dobtak gyújtóbombát, Hágában az emberjogi bíróság előtt tüntettek, Aténban a parlament elé vonulva tiltakoztak az izraeli támadások ellen. Izrael-ellenes tüntetések voltak Barcelonában is. Franciaországban és Belgiumban terrorcselekményeket követtek el Allahu Akbar-t kiáltó személyek, Brüsszelben és Párizsban bombariadók voltak reptereken. Az angliai Leicesterben izraeli dróngyárat ostromoltak meg tüntetők. Washingtonban a Capitolium egy részét is elfoglalták a tüntetők, tűzszünetet követelve, háromszáz embert tartóztattak le itt a hatóságok.

Hírösszefoglaló

 

Ajánljuk még a témában:

Külföld

Megölték a Hamász terroristái az elrabolt román – izraeli állampolgárt

Izrael bukaresti nagykövetsége szerda este a Facebook-oldalán megerősítette a Hamász által túszul ejtett román-izraeli állampolgár, Tal Haimi halálhírét. A férfit október 7-én rabolta el a palesztin terrorszervezet.
Külföld

Hazaszállítások Izraelből, bármikor elkezdődhet az offenzíva

Mintegy ezer román állampolgárt szállítottak haza szombat óta, a háború sújtotta Izraelből, de vannak még, akiket haza kell hozni. Izrael egyelőre légicsapásokat mér a Gázai övezetre, de bármelyik pillanatban behatolhat a gyalogság.
Külföld

Egy román állampolgár is életét veszítette az izraeli támadásokban

Egy izraeli állampolgársággal is rendelkező, az izraeli hadseregben szolgáló román állampolgár is életét veszítette az izraeli támadásokban – közölte hétfőn a román külügyminisztérium.