Belföld

„Nem kell az adóügyi káosz!” – tüntetnek a könyvelők

2024.07.08 - 15:26

A Könyvelőirodák Munkaadói Szövetségének tagjai és más könyvelési szakemberek hétfőn a „jogalkotói hatalommal való visszaélések és elnyomó adóügyi intézkedések” ellen tüntetnek, amelyek szerintük mélyen érintik a romániai vállalkozókat, közgazdászokat, könyvelőket és adófizetőket.

A tiltakozók „Adóügyi káosz nélküli, normális rendszert akarunk!”, „Valódi digitalizálást, nem eltúlzott bürokráciát!”, „Világos és konkrét törvényeket, igazságos intézkedéseket!”. „Románia nem kér az e-TVA-ból!” feliratú plakátokkal vonultak fel.

e-TVA

Valentina Saygo elmondta, hogy kiszámíthatóságot és tiszteletet akarnak, és hangsúlyozta, hogy az adózással kapcsolatos törvények és szabályok folyamatos módosítása az utóbbi időszakban már nyomasztó. Nyomatékosította: az elektronikus áfabevallás (e-TVA) bevezetése a pénzügyminisztériumnak az adófizetőkkel szembeni tiszteletlenségét és bizalmi hiányát mutatja, leszögezve, hogy nem mindenki adócsaló ebben az országban.

A Könyvelőirodák Munkaadói Szövetsége múlt heti közleményében leszögezte, hogy az elmúlt hónapokban „átlagban kétnaponta” módosultak az adózással kapcsolatos törvények és szabályok. „Nem lehet elvárni az adófizetőktől azt, hogy folyamatosan ehhez a kaotikus adómódosítási ütemhez igazítsák vállalkozásukat vagy személyes költségvetésüket. Ez az instabilitás csak megfojtja a fejlődést és az innovációt, ami kedvezőtlenül hat a gazdaságra.” – olvasható az állásfoglalásukban.

Egyszerűsítés kell

A munkaadói szövetség azt kéri, hogy a döntéshozók a bevezetésük előtt legkevesebb hat hónappal jelentsék be az adótörvénykönyv tervezett módosításait. „Követeljük a társadalmi párbeszéd tiszteletben tartását és a döntéshozatal átláthatóságát, az üzleti szféra és a szakemberek tényleges bevonását az adópolitikák kidolgozásába. Elengedhetetlen az adóeljárások egyszerűsítése a felesleges nyilatkozatok és a szükségtelen bürokratikus követelmények megszüntetésével.” – áll a közleményben.

A szervezet többek között kifogásolja, hogy az elektronikus számlák (e-Factura) és áfabevallás (e-TVA) bevezetésével sérülnek a személyes adatok, mert a vállalkozóknak be kell jelenteniük a természetes személyek összes vásárlását. Sérelmezik, hogy a döntéshozók elvárják a pénztárgépek lecserélését QR-kódok nyomtatására alkalmas készülékekre adókedvezmények felajánlása nélkül. „Ezenkívül megalapozott a gyanú, hogy az e-TVA bevezetésének célja az állam részéről való áfa-visszafizetések késleltetése.” – vélekednek a könyvelők.

Hírszerkesztő

 

Ajánljuk még a témában:

Belföld

Rendkívül nagy a teher azokon, akik dolgoznak!

Hétfő délelőtt 10 órakor kezdődött hétfőn az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) és 29 tagszervezetének tiltakozó megmozdulása a fővárosban. a munkabérek adóterheinek csökkentéséért tüntettek, mivel a romániai munkavállalókra túl nagy adóterhek nehezednek.
Szatmár megye

Még pár napig jár az adókedvezmény

Nem csak a tavasz köszöntött be Szatmár megyébe, közeleg a helyi adók befizetésének negyedév végi határideje is. Április elseje az utolsó nap, amíg jár a 10 százalékos adókedvezmény.
Belföld

Tiltakozó akciókba kezdtek hétfőn a postai alkalmazottak

A postások február 29-éig naponta 11:30 és 14 óra között terveznek tüntetni Bukarestben a kutatási, innovációs és digitalizációért felelős minisztérium előtt. A postásállomány nagyobbik hányada minimálbért kap.