Szatmár megye

Képességvizsga: gyengébb eredmények születtek, mint tavaly

2024.07.03 - 14:42
Ligia Deca oktatási miniszter szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az idei képességvizsgán a nyolcadikosok 77,6 százaléka kapott átmenő jegyet románból és 68,7 százaléka matematikából – Szatmár megyében egyetlen egy diák kapott színtízest.

Ligia Deca tárcavezető elmondta, hogy az átmenő jegyek aránya mindkét tantárgy esetében nagyobb, mint a próbafelmérésen sikeresen vizsgázók aránya. Tájékoztatása szerint a képességvizsgán románból 407, matematikából 1060 nyolcadikos kapott 10-es osztályzatot. Országosan 65 diák mindkét tantárgyból 10-esre vizsgázott. A sikeresen vizsgázók egyharmadának médiája 7,80 és 8,99 között volt.

Szatmár megyében egyetlen színtízes átlag született, a szatmárnémeti Avram Iancu Általános Iskola román szakon tanuló diákja érte el a maximális osztályzatot; a második legjobb eredmény, 9,92 a Mircea Eliade Általános Iskola, a harmadik pedig (ugyancsak 9,92) a Mihai Eminescu Főgimnázium kisérettségizőjének tudását igazolja. 

A magyar, illetve anyanyelvi szakon tanulók közül a legmagasabb átlagot, 9,50-et a szatmárnémeti Rákóczi Ferenc Általános Iskola egyik diákja érte el, ugyancsak 9,50-el végzett a második helyen a Nagykárolyi Elméleti Líceum német szakon tanuló egyik díákja, míg a harmadik legmagasabb átlaggal, 9,48-cal, a kálmándi Dr. Joseph Szolomayer Álalános Iskola diákja büszkélkedhet.

A tanintézményekre és tanulókra lebontott eredmények ITT tekinthetőek meg.

A minisztérium adatai szerint idén közel 153 ezer nyolcadikos vizsgázott románból és matematikából, és több mint 8300 diák az anyanyelvéből. A sajtótájékoztatón a miniszter emlékeztett arra, hogy idén először teljes egészében digitálisan történt a dolgozatok javítása.
A képességvizsga eredményeit szerdán 16-19 óra és csütörtökön 8-12 óra között lehet megóvni, a végső eredményeket pedig július 9-én teszik közzé. 

Hírszerkesztő

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 

Ajánljuk még a témában:

Szatmárnémeti

Közel százan hiányoztak az anyanyelv vizsgáról

Közel száz Szatmár megyei nyolcadikos nem jelent meg ma reggel az anyanyelv írásbeli vizsgán – tájékoztatta portálunkat a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség. Ezzel a próbával ugyanakkor véget ért a nyolcadikosok országos vizsgasorozata.
Szatmárnémeti

Már csak a magyar kisérettségi van hátra

Az országos képességfelmérő vizsga keretében csütörtökön matematikából írásbeliznek a nyolcadik osztályt végzett diákok, pénteken pedig anyanyelvből adnak számot tudásukról a nemzeti kisebbségekhez tartozó tanulók.
Szatmárnémeti

Sokan hiányoztak a kisérettségi első írásbelijéről

Kedden reggel a román nyelv- és irodalom írásbeli vizsgával kezdődött meg a nyolcadikos tanulók idei kisérettségije. A képességfelmérőre Szatmár megyében 2740-en íratkoztak be, de csak 2469-en jelentek meg reggel a vizsgaközpontokban.