Szatmár megye

Kánikula: munkahelyi enyhülés kell

2024.07.10 - 09:54

Amikor akkora a hőség, mint most, a munkaügyi felügyelőségek figyelmeztetéseket szoktak kiadni a kánikulai munkavédelmi szabályokról, és készülnek arra, hogy ellenőrizzék is ezek betartását.

Rátelepedett a kánikula Szatmár megyére, és a következő napokban marad is, égető napsütést és 36 Celsius-fok fölötti, – árnyékban tapasztalható –, maximumokat mutatnak az előrejelzések egész hétre.
A kánikulai időszakokra érvényes munkavédelmi előírások, amelyek kötelezőek a munkaadókra nézve, 37 Celsius-fokos meleg esetén lépnek érvénybe.

Tűző nap, fullasztó beltér

Hőségriadó esetén kötelező fejenként 3–4 liter vizet biztosítani a munkásoknak váltásonként. Szerencsére a legtöbb, szabad ég alatt folyó munkát végeztető munkaadó nem várja meg, míg 37 fokig emelkedik a hőmérséklet, már akkor is figyel a munkásaira, ha 28–30 fokos a meleg.

Se kint, se bent...

Fokozott veszélyben vannak a meleg miatt a mezőn dolgozók, a kőművesek, útjavítók, ácsok, de nem könnyű elviselniük a meleget a zárt, áporodott, befülledt levegőjű csarnokokban dolgozóknak sem.
Mindkét esetben fontos a víz biztosítása a cég költségén, a szabad ég alatt dolgozókat pedig gyakrabban kell engedni árnyékos helyen pihenni, mint a tavaszi vagy őszi munkálatok idején.

Zárt helyen dolgozóknak a légkondicionált körülmények hiányoznak a legjobban ebben az időszakban, ha ez nem megoldható, akkor legalább annyit kell tennie a cég illetékesének, hogy gyakran szellőztet, enyhén huzatos körülményeket biztosít.

Zuhany?

Ahol lehet, hűvös zuhany biztosításáról is szól a forróságmentesítési jogszabály, ezt persze a legtöbb helyen elodázzák a munkaadók, hiszen elég körülményes hőségenyhítés ez.

Princz Csaba
(Fotó: archív)

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 

 

Ajánljuk még a témában:

Szatmárnémeti

Dolgoznak a Horea utcán

Az autós közlekedés a munkavégzés ellenére is zavartalan - egyelőre.
Szatmár megye

Nem dőlt meg a nyári melegrekord

Bármennyire is hihetetlen, volt már a mostaninál is melegebb Szatmár megyében. Nem volt elég a rekorddöntéshez a tizenhatodikai nappali maximum...
Szatmárnémeti

A hőség ellenére is dolgoznak az utcákon

Nem állt le a nyári aszfaltozási üzem Szatmárnémetiben, a meleg ellenére, amikor csak lehet tucatnyi helyszínen dolgoznak az út- és járdajavítók.