Nagykároly

Fontos fejlesztési ciklus következik

2021.09.24 - 07:36

A Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal munkatársai több alkalomból álló egyeztetéssorozatot szerveznek a 2021–2027-es Integrált Városfejlesztési Stratégia (SIDU) kidolgozásának érdekében, A nagykárolyi önkormányzat közigazgatási rendszere által nyújtott szolgáltatások stratégiai tervezése és elérhetősége elnevezésű projekt keretében. A projektet a POCA-program 2014–2020-as kiírása keretében finanszírozzák.
A csütörtökön kezdődött és ma is tartó egyeztetések az önkormányzat, valamint a vállalkozói szféra képviselőinek, illetve a lakosoknak a részvételével zajlik. A város fejlesztését célzó tervezetek, struktúrák bemutatása mellett az egyéni jelzésekre is figyelmet fordítottak a szervezők.
A Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal üléstermébe megtartott egyeztetések során az infrastruktúra és városfejlesztés, gazdaság és fenntartható fejlődés, oktatás és ifjúság, környezet- és éghajlatváltozás témakörökben nyújtottak tájékoztatást az önkormányzat pályázati részlegének munkatársai, valamint az Agenda Setting Kft. szakértői.
Csengeri Zsolt az első egyeztetés alkalmával ismertette annak a kérdőívnek a kiértékelését is, melyet az elmúlt hónapokban online és személyesen tölthettek ki a nagykárolyiak.
Dacára annak, hogy a kérdőív kitöltésére számtalan helyszínen is sort keríthettek volna az érdeklődők, mindössze 680 személy élt a lehetőséggel, hogy építő kritika gyanánt kifejtse véleményét a várost érintő kérdésekről. Az kérdőív összeállítói amellett, hogy az eddigi megvalósításokkal, pályázatok révén végrehajtott fejlesztésekkel kapcsolatban is várták a lakosok visszajelzéseit, a városvezetést érintően, illetve Nagykároly fejlődési iránya kapcsán is vártak észrevételeket, javaslatokat. A 680 beérkezett kérdőív kitöltése nagyjából fele-fele arányban történt online és nyomtatott formában.
A kérdőív kiértékelése rávilágít arra, hogy a nagykárolyiak elégedetlenek a hulladékkezeléssel, a közvilágítással, a járdák állapotával és a parkolóhelyek számával. Legfontosabb célkitűzésként az utcák, járdák, közterületek rendben tartását jelölték meg az épített örökség, a város emblematikus épületeinek megőrzése és felújítása mellett. Prioritásként fogalmazták meg a munkahelyek teremtését, a zöldövezetek karbantartását, a köztisztasági kérdések hangsúlyosabb kezelését.
A beérkezett válaszok alapján a Teremi út vonzáskörében, illetve a Republicii lakónegyedben élők mondhatók a legelégedetlenebbeknek.
Elégedettek voltak a nagykárolyiak az önkormányzat által elnyert projektekkel, valamint a városvezetéssel, illetve meglehetősen jó minősítést kapott az önkormányzat és a lakosok közötti kommunikáció kérdésköre is.
Az egyeztetésre érkezett lakossági képviselők egyike annak érdekében szólalt fel, hogy a városvezetés tegyen lépéseket a Republicii lakónegyed fejlesztéséért is. Carmen Egli, a városháza műszaki részlegének vezetője válaszul elmondta, hogy készült terv ennek a negyednek a felújítására is, azonban a pályázati lehetőségek nem elérhetők, amíg a negyed közterületeinek jogi helyzete nem tisztázott.
„Dolgoznak rajta, hogy ha pályázati úton nem is, akkor saját büdzséből történjenek itt megvalósítások” — magyarázta Egli.
Az észrevételek megvitatását követően az Agenda Setting Kft. képviselői az Európai Unió által kijelölt, következő hétéves pályázati ciklus fontosabb részeit, valamint a strukturális alapok lehívásának módozatait ismertették a jelenlévőkkel.

 

Ajánljuk még a témában:

Nagykároly

Vadonatúj tűzoltólaktanyája van Nagykárolynak

Itt székel az a speciális pirotechnikai egység is, amelynek feladata a különböző robbanóeszközök (gránátok, lövedékek, bombák stb.) tárolása és megsemmisítése.
Szatmárnémeti

Már tervezik a következő park „felújítását”

Szisztematikusan halad a szatmárnémeti városvezetés a zöldövezet-nagygenerálokat illetően: a Kubik-park létrehozása, a Kossuth-kert rendezése és a „nagypark” korszerűsítése után van még egy nagy zöld terület, amely komolyabb odafigyelést igényel.
Nagykároly

Giurgiu-Kovács Mónika a nagykárolyi RMDSZ polgármesterjelöltje

Zsúfolásig megtelt a Nagykárolyi Városi Színház pénteken délután. Itt szervezték meg a helyi RMDSZ rangsoroló közgyűlését, melyen arról is döntés született, hogy ki lesz a Szövetség színeiben induló polgármesterjelölt.