Belföld

Egészségügy: kevés a munkavállaló sok az ellátott

(Illusztráció: freepik.com / DC Studio)
2024.05.13 - 09:48
Kevesebb mint hatmillió romániai munkavállaló fizet jövedelme 10 százalékának megfelelő állami hozzájárulást, hogy 16 millió ember egészségügyi ellátását biztosítsa.

A tizenkilencmilliós Romániában kevesebb mint 6 millió munkavállaló biztosítja az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásának mintegy 70 százalékát 16,3 millió biztosított és további 3,7 millió egészségügyi minimálcsomagban részesülő ember számára – mutat rá a Blocul Naţional Sindical szakszervezeti tömb vasárnapi közleményében.

Kísérleti nyulak

Emlékeztetnek, hogy a május 13-ára a kormánypalota elé beütemezett tüntetéssel - amelynek mottója A munka és a dolgozók tiszteletet érdemelnek! A romániai munkavállalók nem akarnak többé kísérleti nyulak lenni az adóügyi intézkedésekhez! -, is erre a tényre akarják felhívni a közvélemény figyelmét.

„A 16,3 millió biztosítottból körülbelül 3,6 millió 19 év alatti gyermek, és több mint 4,8 millió 60 év feletti személy. A 19 és 60 év közötti közel 8 millió ember közül körülbelül 6 millióan fizettek hozzájárulást az egészségbiztosítási rendszerbe.” - szögezik le.

Hosszú várólisták

Az elemzésből az is kiderül, hogy a romániaiak 5,2 százaléka az elmúlt évben nem jutott egészségügyi ellátáshoz a finanszírozási gondok, a túl hosszú várólisták miatt, vagy mert az egészségügyi intézmény túl nagy távolságra van lakhelyétől, és ez a helyzet évről évre romlik, az arány kétszerese az európai átlagnak.

A GDP-hez (bruttó hazai össztermékhez) arányítva Románia biztosítja az egészségügyi rendszer leggyengébb finanszírozását az Európai Unióban. 2021-ben Románia megközelítőleg a GDP 5,4 százalékát fordította az egészségügyre, míg az európai országok ennél sokkal jelentősebb finanszírozást biztosítanak.

Rossz arány

„2023-ban az egészségbiztosítási alap bevételei a GDP mintegy 3,7 százalékát tették ki. Az Eurostat szerint egyetlen európai ország sem biztosít 5,5 százalék alatti finanszírozást a kötelező egészségbiztosítási rendszer számára. Európai szinten a munkavállalók az egészségbiztosítási rendszer finanszírozásának csak kis részét, általában a bevételek mintegy egyharmadát biztosítják. Romániában a munkavállalók az egészségbiztosítási alap teljes bevételének 69 százalékát biztosítják” - nyomatékosítja a BNS.

Hírszerkesztő

 

Ajánljuk még a témában:

Belföld

689 koronavírusos eset az országban

58 személyt kezelnek kórházban koronavírussal, közülük nyolcat intenzív osztályon.
Belföld

Változik a nyugdíjak adómentességi küszöbe

Marcel Ciolacu kormányfő bejelentette, hogy szeptember 1-jétől a nyugdíjak újraszámításával a nyugdíjak jelenleg 2000 lejes adómentességi küszöbe is megváltozik.
Belföld

Romániai kórházakban fognak kezelni palesztin gyerekeket

Alexandru Rafilă kijelentette, hogy romániai egészségügyi intézményekben fognak kezelni palesztin gyerekeket, akik az izraeli hadsereg Gázai-övezetet érintő támadásaiban megsérültek.