Szatmárnémeti

A szél a hídépítés legnagyobb ellensége

A szerző felvételei
2023.10.20 - 11:07
Ma még szerelgetik a szatmárnémeti gyalogoshidat építő óriásdarut, szombattól kezdve bármikor kezdetét veheti a ráemelési manőver. Hiába négyszáz tonna a hídváz, hiába hétszáz tonna a daru, ha megindul a szél, leáll minden.

Az utolsó szerelési munkálatok zajlanak Szatmárnémetiben, a két híd között a Szamos-mederbe állított lánctalpas emelődarun. A szerkesztőségünket tájékoztató mérnökök szerint szombat reggeltől kezdve bármikor elkezdődhet a hídváz megemelése és helyére fordítása. Hiába van szó ártéri fémóriásokról (a hídváz 400 tonna, a daru 700 tonna), a szélé az utolsó szó. Teljes szélcsend kell legyen, ha a legkisebb légmozgás is van, a művelet leáll. Ha valaki emlékszik a péntek reggeli időre, volt egy enyhe szél, amely épp hogy megmozgatta a leveleket és hol északról, hogy észak-keletről fújt, az időjárás alkalmazások 9 km/h-s szélerősséget mutattak. A ráemelés csak akkor történhet meg ha 5 km/h-nál gyengébb a légmozgás.

hirek/2023/oktober/a-szel-a-hidepites-legnagyobb-ellensege-1.JPG
Nézőhelyek

Ha megkezdődik a művelet újabb biztonsági intézkedések is életbe fognak lépni a két híd közötti szakaszon. 

Az egyik ilyen, hogy kiterjesztik a lezárt területet, nem lesz szabad a töltésre sem felmenni, aki tehát úgy készült, hogy onnan nézné, az számítson rá, hogy nem fogják engedni. Jó választás lehet viszont a Golescu-híd, vagy a Decebal-híd is, a Transilvania sugárút fölötti átjáró is rendben van, illetve a bal parton a NEPI pláza teraszáról is jó a rálátás, itt még tető is jut a bámészkodók feje fölé.
Régóta kérdés már az erőgép-rajongók, a technika iránt érdeklődők között, hogy milyen daru dolgozik a gyalogos- és biciklishíd építésén - a Deme Macarale, akitől bérli az építő a monstrumot elárulta: egy Liebherr 1700-1.0 vár bevetésre az ártérben.

Princz Csaba

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 

hirek/2023/oktober/a-szel-a-hidepites-legnagyobb-ellensege-2.JPG

 

Ajánljuk még a témában:

Szatmárnémeti

Áramszünetek Szatmárnémetiben július 15. - 19. között

Munkavégzés miatt feszültségmentesíti a vezetékeket az Electrica Distribuţie több szatmárnémeti címen is.
Szatmárnémeti

Bolhák, nomádok és patkányleves

Nem csak a kánikulai hőmérsékletekben, de július tizedikén képekben, ízekben és sztorikban is Szatmárnémetibe látogat a mesebeli Afrika.
Szatmárnémeti

Forgalomkorlátozással kezdődik Szatmárnémetiben a hét!

Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala forgalomkorlátozásra hívja fel a szatmári autósok figyelmét.