Szatmárnémeti

2800 szatmári nyolcadikos vizsgázik

2020.06.13 - 11:51

Hétfőn, június 15-én kezdődnek a nyolcadikosok záróvizsgái, elsőként román nyelv és irodalomból mérik fel a végzősöket. A diákok pontban kilenckor foghatnak neki a tételek kidolgozásának, amire két órájuk lesz. A tanulók legfeljebb egy órával a vizsga kezdési időpontja előtt érkezhetnek a vizsgaközpontokba, a vizsgalapra pedig kék színű írószerrel — tollal vagy golyóstollal — vethetik a tételek kidolgozását.

Amint azt Kallós Zoltán helyettes Szatmár megyei főtanfelügyelőtől megtudtuk, megyénkben 2832 nyolcadikos fejezte be az iskolát, ők azok, akik részt vehetnek a záróvizsgán. Az idei esztendőben jóval több vizsgaközpont van, mint a korábbi években, hogy eleget tudjanak tenni a koronavírus-fertőzés terjedésének megelőzése érdekében meghozott előírásoknak, így most 52 iskolában rendeznek írásbeliket — azokban a tanintézményekben, ahol legalább 20 vizsgázó van. A legkevesebb tanuló a tasnádszántói iskolában írásbelizik, itt 22 nyolcadikos szerepel a listán, míg a legnagyobb vizsgaközpont a Nagykárolyi Elméleti Líceum lesz, ahol több mint 130 diák záróvizsgázhat. Szatmárnémeti három magyar tannyelvű iskolájának — Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti Református Gimnázium — végzős gimnazistáit a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumba várják hétfő reggel az első írásbelire.

Két javítóközpontot jelöltek ki Szatmár megyében: a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban és a Szatmárnémeti Református Gimnáziumban azonban nem a szatmári tanulók dolgozatait javítják a tanárok, hanem valamelyik másik megye nyolcadikosainak az írásbelijeit. Az, hogy megyénkbe honnan érkeznek a dolgozatok, és a szatmári tanulók írásbelijeit melyik megyébe viszik kijavítani, csak jövő héten derül ki.

Járványtani szűrés és elővigyázatosság

A diákokat csak járványtani szűrést követően engedik be a záróvizsgákra. Az osztálytermekben a padok az előírásoknak megfelelő távolságra lesznek elhelyezve, egy padban pedig csak egy tanuló ülhet. A tanulók a terem bejáratánál kihelyezett lista szerint, ábécésorrendben foglalják el a helyeiket. Mielőtt a diákok megkapják az országos felmérés tételsorait, a felvigyázó oktatók tájékoztatják őket arról, hogyan zajlik a vizsga, s egyúttal azt is kiemelik, hogy semmilyen segédeszköz — tankönyv, puska, füzet, szótár, elektronikai eszközök — nem lehet náluk, amivel puskázni lehet. Ha mégis csaláson kapnak egy nyolcadikost, 1-est kap az írásbelijére, és kizárják a vizsgáról.

Miután kiosztották a feladatlapokat, senki nem hagyhatja el a termet anélkül, hogy leadná a vizsgadolgozatát, és senki nem mehet be. Csak akkor lehet elhagyni a vizsgatermet az írásbeli közben, ha a diák rosszul van, ebben az esetben egy felügyelő tanár segítségével kimehet például a mosdóig.

A nyolcadik osztályt követő képességvizsga tehát jövő héten, június 15-én kezdődik a román nyelv és irodalom írásbelivel. Két nappal később, június 17-én lesz a matematika írásbeli, másnap, május 18-án a magyar nyelv és irodalom írásbeli. Az eredményeket június 22-én déli tizenkettőkor függesztik ki, az esetleges óvásokat aznap este nyolcig lehet iktatni az iskola titkárságán.

Bumbuluţ Krisztina

Ajánljuk még a témában:

Szatmár megye

Képességvizsga: gyengébb eredmények születtek, mint tavaly

Ligia Deca oktatási miniszter szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az idei képességvizsgán a nyolcadikosok 77,6 százaléka kapott átmenő jegyet románból és 68,7 százaléka matematikából – Szatmár megyében egyetlen egy diák kapott színtízest.
Szatmárnémeti

Közel százan hiányoztak az anyanyelv vizsgáról

Közel száz Szatmár megyei nyolcadikos nem jelent meg ma reggel az anyanyelv írásbeli vizsgán – tájékoztatta portálunkat a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség. Ezzel a próbával ugyanakkor véget ért a nyolcadikosok országos vizsgasorozata.
Szatmárnémeti

Már csak a magyar kisérettségi van hátra

Az országos képességfelmérő vizsga keretében csütörtökön matematikából írásbeliznek a nyolcadik osztályt végzett diákok, pénteken pedig anyanyelvből adnak számot tudásukról a nemzeti kisebbségekhez tartozó tanulók.