Szatmárnémeti

XXI. EKE Vándortábor a Hargita tövében

2012.07.17 - 19:26

Július 31. és augusztus 5. között szervezi meg az Erdélyi Kárpát Egyesület XXI. Vándortáborát, ahol könnyű és nehéz gyalogtúrák, honismereti és biciklis túrák között válogathatnak a résztvevők.

Az EKE Székelyudvarhelyi osztálya Szentegyháza mellett, a Hargita tövében, a Vargyas patak völgyében szervezi meg a XXI. EKE Vándortábort. Számtalan szebbnél szebb kirándulóhelyre kalauzolják a vendégeket a Hargitára, az Oltár-kőhöz, a borvízforrásokhoz. A tervezett 19 túra közül — melyek naponta ismétlődnek — mindenki talál majd kedvére valót, hisz lesznek könnyű-, közepes-, nehéz-, sőt nagyon nehéz gyalogtúrák. A Hargita gerinctúra nagyon nehéz túrának számít, sok kaptatóval, ereszkedővel. 11-12 órás menetideje alatt a résztvevők 27 kilométert tesznek meg gyalog, és 15 kilométert traktorral. Az út látványos kilátópontokat érint, de nagyrészt erdőben vezet végig, néhány szakaszon nincsen ösvény sem. Kötelező a bakancs és bokavédő, ajánlott a hosszú nadrág és hosszú ujjú ing viselete, 2-3 óránként érint forrást az útvonal.

 

Sokféle túrát szerveznek

Lesz kerékpáros túra, fotós túra, szekeres túra, éjszakai- és gyermektúra, és autóbuszos honismereti kirándulásokon ismerkedhetnek a Sóvidék, a Nagy-Küküllő és a Nyikó-mente és a Homoród-mente településeinek kulturális látnivalóival, értékeivel. A túrák mellett a vetélkedők, játékok sem maradnak el. Szállás saját sátorban, a szervezők által kijelölt területen, illetve a közeli panziókban lesz. A túrák ideje alatt tábori „óvoda” fog működni, így a kirándulni vágyó szülők biztonságban, felügyelet mellett hagyhatják gyerekeiket a táborban. A részvételi díj 90 lej, EKE tagoknak 45 lej, 6-12 éves kor között 20 lej, 6 éves korig pedig ingyenes. A Szatmárnémeti EKE is minden évben részt vesz a különböző EKE osztályok által szervezett vándortáborokban, amelyek az elmúlt 20 évben Erdély más-más festői vidékére vezettek. Az elmúlt években 1000 fölötti résztvevője van az öt napos táboroknak, ahová Magyarországról és távolabbról is érkeznek kirándulók. További információkat a táborról a www.eke.ma weboldalon lehet találni.

Pándi Annamária