Gong

Visszatér a KaravanAct Fesztivál

2020.07.25 - 11:50

A Shoshin Színházi Egyesület augusztus 17–22. között rendezi meg a KaravanAct Fesztivál negyedik kiadását. Az utazó színházi fesztivál idén 6 napig tart és 3 városba látogat el. Szatmárnémeti utcáin augusztus 21–22-én lehet megnézni a produkciókat.

A KaravanAct utazó színházi fesztivált 2015-ben rendezte meg első alkalommal a Shoshin Színházi Egyesület azzal a céllal, hogy újragondoljon és életre keltsen egy régi hagyományt: az utazó színházak, utazó társulatok hagyományát. A KaravanAct élő organizmus kíván lenni, amely dialógust alakít ki a nézővel, nem várja meg, amíg megkeresik: ő maga megy a nézők elébe. Ugyanakkor új kihívásokat állít a színház és a róla alkotott koncepcióink elé az előadások tereinek változatossága, újszerűsége, a műfaji változatosság és a tematikák sokszínűsége terén.

A fesztivál idei programjában jelenleg lengyelországi és sepsiszentgyörgyi produkciók szerepelnek, a szervezők idén is feledhetetlen élményeket terveznek nyújtani a városok lakóinak a közterek bevonásával és az aktuális egészségügyi rendelkezések szigorú betartásával. A szervezők további programokkal is készülnek, amelyekről a fesztivál hivatalos Facebook-oldalán lehet majd információt találni.

A fesztivál a következő útvonalat járja be: Nagyváradon augusztus 17–18-án, Kolozsváron augusztus 19–20-án, Szatmárnémetiben pedig augusztus 21–22-én láthatjuk majd az utcaszínházi, szabadtéri előadásokat.

Tűzshow

A sepsiszentgyörgyi M Studio PYRO című szabadtéri tűzshow-ja cirkuszi hagyományokból inspirálódott, ötlete több mint tíz évvel ezelőtt, az Uray Péter rendezte, Ünnep című cirkuszszínházi előadás próbafolyamata alatt született meg. A színészek Molnár Hajnalka tűzzsonglőr révén ismerkedtek meg a poi technikával, amelyet az évek során a tüzes bot, az ugrókötél, a tenyérfáklya, a legyező és a tűzfújás technikájával egészítettek ki. A produkció zenéje küb_beat & perkucigo munkája.

Félelem és együttérzés

A lengyelországi Teatr Biuro Podrózy Carmen Funebre című szabadtéri előadását már több mint 50 országban mutatták be világszerte. A társulatot Pawel Szkotak alapította 1988-ban, célja új kifejezési módok létrehozása és a színház lehetőségeinek feltárása és bővítése. Az előadást a boszniai háború, az etnikai konfliktusok, valamint a nacionalizmus és intolerancia jelensége inspirálta. A produkcióban gólyalábak, tüzes jelenetek, fényszórók és hátborzongató zene fenyegeti a nézőket, félelmet és ugyanakkor együttérzést idézve elő belőlük. Bár az előadás kevés szöveget tartalmaz, a képek tiszták és erőteljesek.

Korlátokról és szabadságról

III. Háy János: Apa lánya a Shoshin Színházi Egyesület produkciója. Háy szövegének hátterében Irena Sendlerowa lengyel ápolónő alakja áll, aki a második világháború alatt több mint 2000 gyereket mentett ki a varsói gettóból. A valós háttér azonban a szerző és az alkotó csapat számára is csak ürügyet jelentett, hogy körbejárjuk és beszéljünk a bennünk lévő korlátokról, a szabadságról, az érzelmek elfojtásáról és persze arról a megbolydult világról, ami körülöttünk van.

 

Ajánljuk még a témában:

Szatmárnémeti

Az első infók az idei Street Music Festival-ról

Tizedik kiadásához érkezik az utcazenének dedikált szatmárnémeti fesztivál. Pénteken kezdődik, 22 művészt ígérnek a fesztiválhétvégére a szervezők.
Szatmárnémeti

Bérletcserében Szatmárnémetibe érkezik Az öngyilkos című előadás

A nagyváradi Szigligeti Társulat groteszk vígjátékát a 2022-es Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján a zsűri a fesztivál legjobb előadásának választotta.
Szatmárnémeti

Közel 3000 nézője volt az IFESZT előadásainak

Tíz napon keresztül volt a romániai kisebbségi színjátszás fővárosa Szatmárnémeti, ugyanis itt rendezték meg a 18 térsulatot, izgalmas előadásokat, könyvbemutatókat és tartalmas szakmai beszélgetéseket felvonultató Interetnikai Színházi Fesztivált.