Szatmár megye

Újra él a napelem támogatási rendszer

Családi házakra kérik a legtöbben a napfény kollektorokat, egy ilyen berendezés segít az áramfogyasztás csökkentésébe. (Fotó: m-sys.ro)
2023.12.04 - 16:37
Szeptember végén, per miatt leállt a fotovoltaikus panelek támogatási rendszere. A felperes azonban nemrég visszalépett, újra beindult a folyamat, egy hónapon belül lesz érdemi változás.

Szeptember végén egy nagyváradi cég beperelte a napelem telepítési támogatási rendszert felügyelő környezetvédelmi alapot (AFM), mert a társaságot kihagyták a kivitelezők sorából. Egy e-mail kapcsán folyt a vita, hogy azt elküldte-e az AFM, vagy nem küldte.

Kezdődhet a munka

A pozitív változásról Majorcsák Zsolt, a szatmárnémeti M-SYS Kft. társtulajdonosa tájékoztatta lapunkat, elmondása szerint a kereset visszavonása volt a legjobb megoldás, mert egyébként nagyon hosszú ideig elhúzódott volna a per, jogerős ítélethozatalig blokkolva lett volna a rendszer.
A lényeg, mutatott rá Majorcsák, hogy a helyzet jelenlegi állása szerint egy hónap múlva kezdhetik el a rendszerbe bevont villanyszerelő cégek a munkát a kedvezményezetteknél, azaz kezdődhet meg az állami program szerint a napkollektorok felszerelése.

Kiválasztani a szerelőt

Ezt megelőzően lesz még egy lépés, amikor a kedvezményezetteknek ki kell választaniuk, hogy melyik céggel akarják elvégeztetni a munkát, de erről a cégek illetékesei értesíteni fogják azokat, akikről már van adatuk, benne vannak az adatbázisban.
Majorcsák szerint a jogi malőr ellenére bizakodóak a programot illetően, ez nagyon sokat idomult a lakossági igényekhez, sok minden lett gördülékenyebb, egyszerűbb az elmúlt időszakban, mint volt annak előtte.

Princz Csaba

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 
 

Ajánljuk még a témában:

Belföld

Nem kell tartós áramkimaradásoktól tartani

A kánikula miatt megnőtt az áramfogyasztás, de az energetikai miniszter szerint megalapozatlan az „árampánik”.
Szatmár megye

Tanulás szórakozva, természetvédelem játszva

Cél egy olyan generáció formálása, amely tudatában van a környezeti problémáknak.
Szatmár megye

Napkollektort a polgármesteri hivatalokra, paplakokra!

Az RMDSZ kormányzása alatt kidolgozott napelemprogram indul önkormányzatoknak, egyházaknak és civil szervezeteknek. Minimum 30 kW és maximum 200 kW telepíthető.