Szatmárnémeti

Új horizont a házi feladatok világában

(Fotók: Kölcsey Ferenc Főgimnázium)
2024.05.31 - 10:41
Nyűg a házi feladat amióta kitalálták, ennek ellenszerét kereste egy Erasmus+ programba bekapcsolódva a Kölcsey Ferenc Főgimnázium csapata. Az eredmény minden tanár és minden diák számára elérhető, térítésmentesen.

Csütörtökön volt a projektzárója annak a munkának, amelynek hozadékaként azt remélik a résztvevő pedagógusok, hogy a házi feladat - ami nem kelet-európai találmány -, azzá, válik ami eredeti célja: gyakorlás és elmélyítés, de úgy, hogy abban a diák örömét lelje, a házi feladat elkészítése lekösse.

hirek/2024/05-majus/edugraal-2.jpg
Előadás

A május harmincadikai projektzárón Pataki Enikő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatója beszélt a szatmárnémeti iskola és 5 partnerszervezete által megvalósított EDUGRAAL – Erasmus + projekt részleteiről.
Franczia Réka mutatta be a projekt tapasztalatainak és eszköztárának online tárolójaként funkcionáló honlapot és annak eszköztárát, Kui Rita és Temfpli Gabriella az új típusú házi feladat elkészítésének gyakorlati oldalát ismertette.

hirek/2024/05-majus/edugraal.jpg
A feladat mint játék

Pataki Enikő beszámolójából kiderült, hogy az egész nem egy nagy ördöngösség, lényege, hogy játékos feladatok lépcsőin végighaladva jusson el a házi feladatot készítő diák a megoldásig, ne feladatnak, hanem kalandnak tekintse és lehetőleg több tantárgyat érintő megközelítésben.

Jó példa a vízzel kapcsolatos ismeretek bővítéséhez olyan házi feladatot kitalálni, amelyben a fizika órán, a kémia órán és a biológia órán is hasznosítható információk összegyűjtéséből áll össze a megoldás.

hirek/2024/05-majus/edugraal-1.jpg
Sok munkaóra

Négy éven át dolgoztak a projekten, mondta el szerkesztőségünknek Pataki, az összes tudás és hasznos tapasztalat az edugraal.eu oldalon pedagógus és diák számára egyaránt elérhető magyarul is, térítésmentesen.
Megtalálható itt 19 kész házi feladat, 10 – 15 éves diákok számára a következő tantárgyakból: matematika, kémia, fizika, biológia, történelem, földrajz, irodalom.

Van az oldalon egy több mint 100 darabos pedagógiai eszköztár, kalandos házi feladatok készítéséhez való forgatókönyv, leckeszerkesztő, elérhetőek a projekt lefolytatása során szerzett, hat országból való pedagógusi tapasztalatok, sőt variánsok tanulási nehézségekkel küszködő gyerekek felzárkóztatásához.

Princz Csaba

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 
 

Ajánljuk még a témában:

Belföld

Ősztől már hétfajta ösztöndíj lesz

A 2024/2025-ös tanévben már 7 különböző ösztöndíjban részesülhetnek a romániai diákok.
Szatmárnémeti

„Fiatal bárki lehet, de öreg csak a java!”

Már az is rutinos véndiák, aki akkor végzett, amikor az első Véndiáktalálkozót szervezték. A 32. találkozó zajlik ezen a szombaton Szatmárnémetiben.
Szatmárnémeti

Iskolásokkal fociztak az Oli játékosai

A Doamna Stanca Főgimnáziumba látogattak el a szatmárnémeti Olimpia VSK „nagycsapatának” focistái, egy meccset is lejátszott a diákokkal közösen a három profi labdarúgó.