Mi újság?

Trachtenfest — sváb táncok és táncosok találkája

Hagyományosan a nagy parkban perdülnek táncra a német és sváb csoportok Fotó: A szerző felvétele
2022.07.08 - 10:48
Német néptánccsoportok találkozója és látványos bemutatója lesz a hét végén, de a Népviseleti Fesztivál keretében tart jubileumot a Gute Laune Néptánccsoport és a Sváb Férfikórus is.

Sokéves hagyománya van már Szatmárban a német és sváb néptánccsoportok látványos, táncban és zenében bővelkedő találkozójának — igaz, általában ősszel, a Hálaadó Ünnepségen vonulnak végig a városon és örvendeztetik meg színes kavalkádjukkal a szatmáriakat. Aztán kicsit változtattak ezen a szokáson, ekkor szervezte meg ugyanis a Német Demokrata Fórum a Trachtenfestet, a Népviseleti Fesztivált, amelynek második kiadását szombaton és vasárnap tartják, két jubileumot is ünnepelve: idén 15 éves a Gute Laune sváb hagyományőrző néptáncegyüttes és 10 éves a Schwäbische Männerchor Großkarol-Petrifeld-Sathmar, azaz a Sváb Férfikórus. 
A szervezők egy hosszú kényszerszünet után szeretnének újra személyes, vidám, örömteli, tartalmas időt együtt tölteni és közösen ünnepelni, ezért több tánccsoportot és kórust hívtak meg a megyéből, az országból és Magyarországról is.
A rendezvény leglátványosabb része július 9-én, szombaton 13 óra 30 perckor kezdődik — ekkor indul a népviseletes felvonulás a megyei múzeum (Vasile Lucaciu sugárút) előtti térről, a Sugárúton át a központi nagy parkig, ahol 15 órától kezdődően minden tánccsoport bemutatja saját vidékére, településére jellemző táncait. A mulatozásnak és táncolásnak ezzel azonban még nem lesz vége, ugyanis 20 órától a Svábházban kezdődik a Trachtenbal, amelynek talpalóvalóját a nagyszebeni Trio Saxones biztosítja. 
Vasárnap 10 órától a Kálvária-templomban kezdődik a szentmise, azt követően megkoszorúzzák a sváb emlékművet, amelyet a svábok deportálása 310. évfordulójának emlékére állítottak, 14 órától pedig a Svábházban kezdődnek a kórusok előadásai.
S hogy kik fognak táncra perdülni szombaton a nagy parkban? A Német Demokrata Forum szatmárnémeti szervezetének Gute Laune tánccsoportja, a szatmárnémeti Gemeinsam ifjúsági néptánccsoport, a resicai Enzian német tánccsoport és kórus, a nagyváradi Edelweiß német tánccsoport és kórus, az aranyosmegyesi Asociaţia Corală Medieşana kórus, a dettai (Temes megye) Edelweiß német, pontosabban al-dunai sváb tánccsoport, a mezőpetri Ährenkranz tánccsoport, a Szatmár megyei Szamoshát magyar néptáncegyüttes, a magyarországi szigetszentmártoni német nemzetiségi tánccsoport, a bélteki Blumenstrauß tánccsoport, a nagymajtényi ifjúsági német tánccsoport, a tasnádi német tánccsoport, a mezőfényi Vidámság tánccsoport és a Schwabanda fuvósai, a nagykárolyi Lustige Swaben tánccsoport, valamint a Schwäbischer Männerchor-Großkarol-Petrifeld-Sathmar kórus. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel hívnak és várnak a látványos találkozóra.
Szabó Kinga Mária

Ajánljuk még a témában:

Szatmárnémeti

XIII. szatmárnémeti Strudlifesztivál

A pénteki, filharmóniabeli kultúrest után szombaton a Svábházban folytatódott a szatmári (de nem csak) svábok összejövetele. Itt strudlisütésben versengtek a csapatok, volt zene és tánc, csapra vertek sok sörös- és boroshordót is.
Vidék

XII. Mezőpetri Svábtánc-Fesztivál - a találkozások táncünnepe

Tucatnyi tánccsoport részvételével zajlott szombaton a mezőpetri svábtánc-találkozó, nemcsak a heje-huja dínomdánom napja volt ez, hanem a nagy találkozásoké is egyfajta hazatérés napja.
Vidék

Sváb találkozó Mezőpetriben

Dobszótól és fúvóshangszerektől volt hangos Mezőpetri a hétvégén, szombaton tartották meg ugyanis a településen azt a Sváb Táncfesztivált, amelyen a környék sváb falvaiból érkezettek közös mulatságon vehettek részt.