Külföld

Több mint 2000-en haltak meg a marokkói földrengésben

2023.09.10 - 14:20
A marokkói belügyminisztérium szerint már 2012 halottja van a 7-es erősségű földrengésnek, és 2060 sérültet tartanak számon, közülük 1404-en válságos állapotban vannak. A mentési munkálatok most is zajlanak, a hatóságok kitelepítik a veszélyeztetett régiókban élőket.

Az országot péntek éjjel rázta meg a rabati székhelyű geológiai központ szerint 7-es erősségű rengés, amelynek epicentruma a közép-marokkói Al-Hauz tartományban, Marrákestől 72 km-re délnyugatra volt. Az amerikai földtani intézet (USGS) 6,8-as erősségűnek mérte a földmozgást. 

hirek/2023/szeptember/c.jpeg

A belügyminisztérium szerint a halottak nagy részét, 1293 embert a Magas-Atlasz-hegységben lévő al-Hauzban, illetve, 452 embert, a közelben lévő Tarudantban találták. Al-Hauzban a hadsereg tábori kórházat hozott létre – tudatta a MAP marokkói hírügynökség.

Az epicentrumhoz legközelebb eső városban, Marrákesben több történelmi jelentőségű épület megrongálódott, az UNESCO világörökségi listáján is szereplő belvárosban egy mecset minaretje leomlott.

hirek/2023/szeptember/b.jpg

„Marokkónak hatalmas szüksége van a segítségre, és nem csak a következő egy-két hétben. Hónapokban, sőt években számolunk” – mondta Hossam Elsharkawi, a Nemzetközi Vöröskereszt közel-keleti és észak-afrikai irodavezetője.

Hírszerkesztő