Szatmár megye

Tizenhárom RMDSZ-es tanácsos Szatmárnémetiben

2024.06.12 - 09:34
Nemcsak az újrázó polgármesterek és a megyei tanácselnök munkája lett elismerve a június kilencedikei helyhatósági választásokon, hanem a velük együtt dolgozó helyi tanácsoké és a megyei testületé is.

Kevés szó esett erről, de az Európa Parlamenti választások miatt előrehozott helyhatósági választások voltak június 9-én.

hirek/2024/06-junius/tizenharom-rmdsz-es-tanacsos-szatmarnemetiben-5.JPG
Késleltetett eskütétel

Ez azt jelenti, hogy nem fognak megalakulni az új tanácsok, az újonnan megválasztott polgármesterek sem veszik fel az elöljárónak járó trikolór-szalagot, minden marad a régiben októberig. Ez érvényes a megyei tanácsokra és a megyei tanácselnökökre is. A vasárnapi választások eredményének megfelelő felállás csak október elején fog megtörténni, akkor járnak le a négy évvel ezelőtt megszerzett mandátumok.

hirek/2024/06-junius/tizenharom-rmdsz-es-tanacsos-szatmarnemetiben-1.JPG
A Maskulik - Tămăşan-Ilieş - Kereskényi - Ghiarfaş felállás a város élén október elejéig biztosan marad.
Majdnem kétharmad

Szatmárnémetiben „óriásit ment” vasárnap Kereskényi Gábor és a tanácsosi csapat, az érvényes szavaztok majdhogynem kétharmadát kapta az újrázó polgármester, ami – az egyharmad arányú szatmárnémeti magyarság tekintetében –, nagyon sok román nemzetiségűtől érkezett szavazatot is jelent.

hirek/2024/06-junius/tizenharom-rmdsz-es-tanacsos-szatmarnemetiben-4.JPG
Tanácsi többség

A sok szavazat nem csak a harmadik polgármesteri mandátumot jelenti Kereskényinek, hanem egy 13 fős RMDSZ frakciót is a Szatmárnémeti Városi Tanácsban, ennyi tanácsosa soha nem volt a szervezetnek a városban. A 13-as létszám egyszerű többséget jelent a 23 fős testületben, ha lesz koalíció a PSD-vel 17-re nőhet a szám, és ez 1 híján már abszolút többséget fog jelenteni.

hirek/2024/februar/fedett-buszmegallok-wifi-a-buszokon-kereskenyi-gabor.jpg
Kereskényi Gábor harmadik polgármesteri mandátumát neyrte el június kilencedikén.
A városvezetői csapat

A City rádió szerda reggeli Városinfó című műsorában Kereskényi szóba hozta a lehetséges városvezetési felállást, ami tehát csak októbertől fog aktiválódni. Kereskényi Gábor polgármester személye mellett biztos még Maskulik Csaba városmenedzseri tisztsége és Cristina Tămăşan Ilieş is alpolgármester fog maradni, illetve román nemzetiségű minden bizonnyal szintén PSD-s lesz a megyeszékhely másik alpolgármestere is.

Princz Csaba

 

Ajánljuk még a témában:

Szatmárnémeti

A hőség ellenére is dolgoznak az utcákon

Nem állt le a nyári aszfaltozási üzem Szatmárnémetiben, a meleg ellenére, amikor csak lehet tucatnyi helyszínen dolgoznak az út- és járdajavítók.
Belföld

A polgármesteri mandátumok 6,81%-át szerezte meg az RMDSZ az országban

A Szociáldemokrata Párt (PSD) a polgármesteri mandátumok 53,24%-át, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a 34,69%-át, az RMDSZ pedig a 6,81%-át szerezte meg a vasárnapi önkormányzati választásokon.
Szatmárnémeti

Mindjárt kész az Aurel Vlaicu utca aszfaltozása

Fontos, nagy forgalmú utat kezdtek el aszfaltozni májusban, ezen a héten már be lesz fejezve a munka. Szokás szerint nem csak az úttest kapott új burkolatot, hanem a járda is.