Nagykároly

Segít az önkormányzat a károsultakon

A robbanás hatalmas erejű volt: az érintett tömbház negyedik emeletéből kiszakadtak a falak, a nyílászárók (Forrás: Faff Tamás)
2022.03.01 - 16:45
Összesen 16 lakás rongálódott meg vasárnap a nagykárolyi gázrobbanás következtében, az érintett tömbház harmadik és negyedik emelete statikailag veszélyessé vált. A helyreállítási munkálatok mielőbbi elkezdését szorgalmazza Kovács Jenő polgármester.

Vasárnap a reggeli órákban robbanás rázta meg Nagykárolyt: egy, az Avram Iancu téren található négyemeletes tömbház negyedik emeletének egyik lakásában történt gázrobbanás. A gázszivárgás okairól, a robbanás körülményeiről a hivatalos szakvélemény elkészültét követően lesz majd pontos tájékoztatás. 
A robbanásban 16 lakás rongálódott meg. A tömbház harmadik és negyedik emelete katasztrofális állapotban van, a szakértőkön kívül senki más nem is mehet fel ezekre a szintekre. Az ügyben a helyi önkormányzat is határozottan lépett fel, és megoldást sürget. A robbanás sérültjei közül hárman nagyon súlyos állapotban vannak, s bár az orvosoknak sikerült stabilizálniuk mindhármójukat, a kilátásaik sajnos nem túl biztatók.
Hétfőn délelőttre hívta össze Nagykároly polgármestere, Kovács Jenő a Helyi Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségét, annak érdekében, hogy megállapítsák, milyen ütemtervet követnek a pusztító erejű vasárnapi robbanás következményeinek orvoslására. „Az Avram Iancu téren található négyemeletes tömbházban bekövetkezett gázrobbanás miatt a belépés az épület harmadik és negyedik emeletén található lakásokba szigorúan tilos, egészen addig, míg el nem készül a hivatalos szakvélemény arról, hogy mi okozta a robbanást, illetve hol és hogyan történt pontosan a gázszivárgás” — hangzott el a gyűlésen. 


A tömbház alsó emeletein található lakások tulajdonosait visszaengedik otthonaikba, hogy az ott található értéktárgyaikat, használati cikkeiket elvihessék, biztonságba helyezhessék. A Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal sürgősségi eljárásban készítteti el a tömbház statikai szakvéleményezését, annak érdekében, hogy kiderüljön, mennyire megbízható az épület struktúrája.
A helyreállítási munkálatokról a hivatalos szakértői vélemény kézhez vételét követően hoznak döntést. Mivel rendkívüli esetről van szó, a helyi önkormányzat választja ki az építési terv készítőjét, illetve a kivitelező céget is, eltekintve ezúttal a licittől, annak érdekében, hogy minél gyorsabban elkezdődhessen a helyreállítás. Amennyiben a hivatalos szakvélemény lehetővé teszi, négy hónap alatt megtörténhet a helyreállítás. Ugyanakkor a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal megbízottjai felveszik a kapcsolatot a robbanásban érintett 16 lakás tulajdonosaival annak érdekében, hogy kiderítsék, hány lakásra volt kötve érvényes biztosítás. 
A Nagykárolyi Szociális Igazgatóság munkatársai felveszik a kapcsolatot a kárvallott családokkal annak érdekében, hogy szállást biztosítsanak az épület helyreállításának idejéig azoknak, akik fedél nélkül maradtak, illetve a szociális étkeztető révén segítsenek az élelmezési gondjaik orvoslásában. Arra is van lehetőség, hogy sürgősségi segélyt utaljon ki az érintetteknek az önkormányzat.
„Jelenleg családtagoknál, ismerősöknél laknak mindazok, akiknek a robbanásban megsérült a lakásuk, azonban ez a helyzet hosszabb távon nem fenntartható. A Helyi Közterület-fenntartó Igazgatóság emberei gondoskodnak a törmelékek eltávolításáról, valamint a lakásokban maradt javak érintetlenül maradásáról, egészen a helyreállítási munkálatok befejeztéig” — jelentette ki a polgármester. A gyűlés végén Kovács Jenő köszönetet mondott a nagykárolyi tűzoltók gyors és hatékony közreműködéséért. SZFÚ

Ajánljuk még a témában:

Nagykároly

Vadonatúj tűzoltólaktanyája van Nagykárolynak

Itt székel az a speciális pirotechnikai egység is, amelynek feladata a különböző robbanóeszközök (gránátok, lövedékek, bombák stb.) tárolása és megsemmisítése.
Nagykároly

Giurgiu-Kovács Mónika a nagykárolyi RMDSZ polgármesterjelöltje

Zsúfolásig megtelt a Nagykárolyi Városi Színház pénteken délután. Itt szervezték meg a helyi RMDSZ rangsoroló közgyűlését, melyen arról is döntés született, hogy ki lesz a Szövetség színeiben induló polgármesterjelölt.
Nagykároly

Kárpótolják a többnapos nagykárolyi áramszünet károsultjait

Több mint 175 ezer lejes kártérítést ítéltek meg azoknak a lakosoknak, akiket érintett a 2015-ös, több napig tartó nagykárolyi áramszünet. Három napnál is tovább maradt akkor áram nélkül a város mintegy fele.