Szatmárnémeti

Rekordösszeget fordított fejlesztési projektekre 2023-ban a Szatmár Megyei Tanács

2024.02.12 - 11:57
A Szatmár Megyei Tanács 2023-ban olyan nagyszabású projektekbe fektetett be, amelyek a megye fejlődéséhez és a lakosok életszínvonalának javításához vezettek. A legtöbb projekt európai alapok segítségével valósult meg.

A Szatmár Megyei Tanács tavaly indította el a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér bővítésére és korszerűsítésére irányuló nagyszabású projektet, amely 88 millió eurós rekordinvesztíciót jelent, és amelynek köszönhetően a szatmári repülőtér az ország egyik legmodernebb repülőterévé válik. Szatmárnémeti ezáltal vonzóbbá válik a légitársaságok számára, és az utasok számára változatosabb utazási lehetőségek nyílnak meg.

A Lunaforrás síközpont befejezése és a sípálya megnyitása a megyei tanács újabb jelentős eredménye, amely mind a turizmus fejlődésére, mind a megye gazdaságára óriási hatással lesz. A lunaforrási sípálya röviddel a megnyitása után a helyiek és a szomszédos megyékből érkező síelők új kedvenc téli sportcélpontjává vált.

További referenciaprojektek az egészségügyi ágazatban: a gyermeksürgősségi osztály bővítése és korszerűsítése, a neurológiai osztályon belül a stroke-központ létrehozása, a tasnádi szakambulancia és az avasfelsőfalui városi kórház bővítése és korszerűsítése, valamint a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház legfontosabb osztályainak nagy teljesítményű orvosi berendezésekkel való felszerelése.

Különös figyelmet fordítottak a megyei úthálózat rehabilitációjára és bővítésére. Több tucat kilométernyi utat korszerűsítettek, hogy ne csak a mobilitás, hanem a közlekedésbiztonság is javuljon. A közúti infrastruktúrával párhuzamosan a megye több tucat településén valósult meg a víz- és csatornahálózat korszerűsítése és bővítése, ami egy egymilliárd lej értékű nagy projekt része. A beruházás fizikai készültségi foka meghaladja a 85 százalékot.

Rendkívül fontos a megyei jégesővédelmi hálózat megvalósítása is. A megyében telepített 40 állomás az egész térségben megvédi a mezőgazdasági terményeket és ingatlanokat a jégeső okozta károktól. A földi generátorok idén tavasszal lépnek működésbe.

Pozitív hatással lesz az oktatási infrastruktúra fejlődésére az a 37 elektromos iskolai kisbusz, amelyet a Szatmár Megyei Tanács európai alapokból vásárol Szatmár megye tucatnyi településének tanulói számára, két, összesen közel 51 millió lej értékű projekt segítségével.

Egy másik fontos szempont a kulturális infrastruktúra fejlesztése. Itt a Megyei Múzeum főépületének korszerűsítésére irányuló átfogó projektre utalnak, amely beruházás a befejezéséhez közeledik. Modern és innovatív terek épülnek, amelyek gazdagítják a múzeumi gyűjteményeket és sok látogatót vonzanak majd.

Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke szerint a beruházások gazdasági hatása nem lebecsülendő: "2023 gazdasági szempontból nehéz év volt, többszörös társadalmi kihívásokkal. Az elmúlt évben befejezett vagy megkezdett számos állami beruházásnak köszönhetően azonban a megye gazdasági életének élénkülése figyelhető meg. A Szatmár Megyei Tanács teljes csapata a megye lakosainak életminőségének javítására összpontosított, és a fejlődés látható. A fenntartható fejlődésre összpontosítottunk, támogattuk az infrastrukturális projekteket, javítottuk a szociális szolgáltatásokat és támogattuk a helyi gazdasági szektort" - mondta Pataki Csaba.

A Szatmár Megyei Tanács számára 2024-ben is prioritás marad a fejlesztési projektek támogatása. Az idei költségvetés 476.896.000 lej. Az összeg nagy részét, 274.168.070 lejt fejlesztési projektek támogatására szánják, míg a működési kiadások 202.727.930 lejben vannak meghatározva. Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke ismertette az intézmény által idén megvalósítandó legfontosabb projekteket.

A következő beruházásokkal kapcsolatos munkálatokat fejezik be:

 • A Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér korszerűsítése.
 • A gyermekgyógyászati sürgősségi egység bővítése és korszerű berendezésekkel való felszerelése, beleértve egy nagy teljesítményű CT-berendezést is.  
 • Az Alsószopor és Farkasaszó közötti megyei út korszerűsítése.    
 • Erdőd – Szatmárhegy és Ivácskó – Szamoskrassó közötti megyei utak korszerűsítése.
 • A Csengerbagos - Dacia - Nagymajtény megyei út korszerűsítése.
 • A Szatmárnémeti régi kórház épületének ácsszerkezetének cseréje.
 • A megyei múzeum épületének korszerűsítése és digitális technológiával való felszerelése.
 • Három családi típusú ház építése - kettő Halmiban, egy Tasnádon - és egy nappali központ építése Halmiban az intézeti gyermekek számára.
 • Hegyimentő bázis építése Batarcson.

Befektetések, amelyek meghatározzák a 2024-es évet:

Megkezdődött a megye legnagyobb közúti infrastrukturális projektje, a 13 települést átszelő, 40 km hosszú DJ 193-as megyei út korszerűsítése, több mint 40 millió euró értékű európai uniós forrásból:

 • Szatmárpálfalva, Ombod, Pettyén, Dobrácsapáti, Szamoskóród, Kiskolcs, Nagykolcs, Szamoskrassó, Szamoslippó, Szamosborhid, Szamosveresmart, Remetemező, Barlafalu
 • A Pete – Atya – Nagypeleske – Kispeleske – Szárazberek – Újberek – Mikola – Egri – Gombáspuszta megyei út modernizálása
 • Piskolt – Érendréd megyei út modernizálása
 • A jelzőlámpa nélküli gyalogosátkelők kivilágítása 
 • A Berekszón és a Tálnán átívelő két híd modernizálása
 • Az avasfelsőfalui és tasnádi kórházak felújítása 
 • A tasnádi járóbetegellátó felújítása
 • A szatmárnémeti Udvari úti hulladéklerakó bezárása. A terület zöldebb lesz, a szatmáriak pedig egy újjáéledt 35 hektáros területet élvezhetnek majd
 • Katasztrófavédelmi központ építése
 • Egy aprító- és tömörítőgép vásárlása a szamosdobi ökológiai hulladéklerakóban elhelyezett háztartási hulladékhoz
 • A szatmárnémeti tüdőgyógyászati kórház számára szennyvíz tisztító állomás építése
 • A törvényszéki orvostani szolgálat felszerelése egy mindenféle kábítószert kiszűrő géppel (a szatmári városházával partnerségben)
 • A "Dinu Lipatti" filharmónia előadótermének felújítása
 • A Közigazgatási Palota épületének energetikai rehabilitációja
 • Kerékpárutak építése az Avas régió területén

Közlemény