Szatmárnémeti

Nincs tízes az érettségin Szatmár megyében

2024.07.08 - 11:55
Megvannak az eredmények: idén nem sikerült 10-esre érettségiznie egy Szatmár megyei végzősnek sem, bár ahhoz közeli átlagból több is akad.

A Tanügyminisztérium hétfő délelőtti közlése szerint, országosan 76,4 százalékos a maturandusok sikerességi aránya, ez 3,6 százalékkal jobb eredmény, mint a tavalyi esztendőben. A vizsgák idején 103 végzőst kellett kizárni csalási kísérlet miatt.

Sok remek eredmény született: román nyelv- és irodalomból 408-an írtak 10-est, anyanyelvből 21 diáknak lett kitűnő a dolgozata, matematikából 2424 végzősnek, történelemből 855-nem, míg a választott tantárgyakból 4866 maturandus írt 10-es dolgozatot.

A 2023/2024-es tanév első érettségi vizsgaszessziójában, az óvások előtti eredmények szerint Szatmár megyében a legmagasabb átlagot a Mihai Eminescu Főgimnázium diákja érte el, aki 9,96-os átlagot szerzett, de hajszállal követi őt a ranglistán a Ioan Slavici Főgimnázium maturandusa 9,91-es és a Kölcsey Ferenc Főgimnázium végzőse 9,9-es érettségi átlaggal.

A Szatmárnémeti Református Gimnázium legjobb jegyet elérő diákjának 9,03-al sikerült abszolválni az érettségit, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum egyik maturandusának 9,32-vel, míg az Aurel Popp Művészeti Líceumban a legmagasabb érettségi átlag 9,56-os. A Nagykárolyi Elméleti Líceum végzősei is jól teljesítettek, itt a legjobb érettségi átlag 9,65 lett.

Ezek azonban az óvások előtti jegyek, megtörténhet, hogy akár a legjobbaknak is javulhat még az átlaga, amennyiben kérik valamelyik dolgozatuk újrajavítását.

Pénteken lesznek végleges eredmények

A jegyükkel elégedetlenek kérhetik dolgozataik újrajavítását. Óvást személyesen a vizsgaközpontban vagy elektronikus úton lehet benyújtani ma 12 és 18 óra között. A végleges eredményeket július 12-én függesztik ki. 

Ahhoz, hogy egy végzős érettségi oklevelet szerezzen, több feltételt kell teljesíteni: minden vizsgán részt kell venni, valamennyi írásbelin legkevesebb 5-ös jegyet kell szerezni, viszont az írásbeli vizsgák átlaga nem lehet alacsonyabb, mint 6-os.

Az érettségi eredmények a Tanügyminisztérium erre a célra létrehozott honlapján böngészhetők.

Hírszerkesztő

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 
 

Ajánljuk még a témában:

Belföld

A magyar nyelv- és irodalom írásbelivel zárul az érettségi

Ma délelőtt anyanyelvből vizsgáznak azok az érettségizők, akik valamelyik nemzeti kisebbség nyelvén tanultak a középiskolában.
Szatmárnémeti

Kevesen hiányoztak a román érettségiről

Komolyan vették a Szatmár megyei fiatalok az érettségi első írásbeli vizsgáját, a román nyelv- és irodalom megmérettetést – kevesen hiányoztak az első írásbeliről.
Szatmárnémeti

Az utolsó szóbelik zajlanak az érettségin

Keddtől csütörtökig idegennyelv-ismeretből vizsgáznak az érettségizők. Ez az utolsó szóbeli megmérettetés, jövú héten már írásban kell bizonyítani.