Szatmár megye

Népi hangszeres és népi énekes képzés a BBTE Református Tanárképző és Zeneművészeti Karán

2024.07.03 - 14:21
A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti Kara az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvánnyal stratégiai partnerségben népzenei tantárgycsomag bevezetésével bővíti az erdélyi magyar nyelvű felsőoktatási palettát.

A Zeneművészet szakirány alapképzésén 2024 őszétől választható, ingyenesen felvehető opcionális tantárgyak révén népi hangszerek és ének oktatása kezdődik el. A teljes tanulmányi időszak (6 szemeszter) során elérhető, állandó népzenei diszciplínák egyéni és csoportos órái mellett repertoár- és hangszerismeret, népzenei lejegyzés, etnomuzikológia valamint népzenei előadások szerkesztése és stúdiómunkája is helyet kap.

Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány kiemelt szakmai partnerként biztosítja a magyarországi és erdélyi, szakirányú végzettséggel rendelkező oktatók bevonását a moduláris képzés (havi, tömbösített mesterkurzusok) keretén belül.
A Zeneművészet szakra felvételt nyert diákok számára tanulmányi-, művészeti- és szociális ösztöndíjat, bentlakási lehetőséget, valamint az Erasmus+ egyetemi csereprogrammal fél évente csoportos és egyéni külföldi képzési lehetőséget biztosít a BBTE Református Tanárképző és Zeneművészeti Kara.

A népzenei képzés hangsúlyozott jelenléte a BBTE magyar tagozatának oktatási kínálatában egy, már évek óta sürgető igényre válaszol, hiszen a romániai magyar fiatalok körében reális az érdeklődés a helyi vokális vagy instrumentális népi kultúra iránt. A hároméves egyetemi alapképzés végén az akkreditált zeneművészeti diplomához tartozó tanulmányi törzslapon is megjelennek a népzenei tárgyak, elősegítve ezzel a hivatásos erdélyi népi együttesekben való alkalmazást, a pedagógiai modul társításával pedig biztosítva az iskolai oktatásban való elhelyezkedést. 


A BBTE magyar nyelvű, Zeneművészet alapképzésére a jelentkezésnek nem feltétele a zenei szaklíceumi végzettség!
 A 21 államilag támogatott és 4 fizetéses helyre a nyári felvételin (online iratkozás: 2024. július 15-22., készségpróba július 23.) énekes vagy hangszeres népzenéből is lehet képességpróbát tenni.
Bővebb információk ITT   és  ITT  , a  +40264590723-as telefonszámon (titkárság), vagy e-mail-ben: [email protected]

Hírszerkesztő

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON!