Külföld

Megölték a Hamász terroristái az elrabolt román – izraeli állampolgárt

Tal Haimi (balra) haláláról állítólag már korábban is értesítették feleségét, Ella Haimit. (Fotó: Izrael bukaresti nagykövetségének Facebook oldala)
2023.12.14 - 11:09
Izrael bukaresti nagykövetsége szerda este a Facebook-oldalán megerősítette a Hamász által túszul ejtett román-izraeli állampolgár, Tal Haimi halálhírét. A férfit október 7-én rabolta el a palesztin terrorszervezet.

Bejegyzésében a nagykövetség felidézte, hogy Tal Haimi felesége, Ella Haimi októberben Bukarestben járt segítséget kérni a román hatóságoktól férje kiszabadításához. „Ella, melletted vagyunk és mindazok hozzátartozói mellett, akiket a Hamász terroristái barbár módon meggyilkoltak!” – közölte Izrael diplomáciai képviselete.
Az izraeli sajtó szerint a tel-avivi hatóságok értesítették Tal Haimi családját, hogy a férfit már október 7-én megölték a Hamász terroristái.

Három román-izraeli állampolgár

A román külügyminisztérium december 2-án számolt be arról, hogy az izraeli hatóságok egy román-izraeli kettős állampolgárt haláláról tájékoztatták Bukarestet, akit a Hamász túszként tartott fogva a Gázai övezetben. A férfit akkor a külügy nem nevezte meg, csak annyit közölt, hogy a terrorszervezet összesen három román-izraeli állampolgárt rabolt el.
Marcel Ciolau miniszterelnök szerda este részvétét fejezte ki a Facebook-oldalán Tal Haimi családjának. Bejegyzésében megerősítette, hogy két hónappal ezelőtt találkozott Ella Haimivel, aki segítséget kért férje kiszabadításához.
„A gyermekek, nők és civilek ellen elkövetett atrocitásoknak véget kell vetni! Románia kormánya határozottan elítéli a terrorizmust és a civilek elleni támadásokat” – írta bejegyzésében a kormányfő.

Fogva tartva

Csütörtök reggel a külügyminisztérium megerősítette, hogy a Hamász megölte az elrabolt román-izraeli állampolgárok egyikét. Közölte azt is, hogy jelenleg a terrorszervezet két román-izraeli állampolgárt tart fogva. A külügy részvétét fejezte ki a gyászoló családnak.

Hírszerkesztő
 

Ajánljuk még a témában:

Belföld

Romániai kórházakban fognak kezelni palesztin gyerekeket

Alexandru Rafilă kijelentette, hogy romániai egészségügyi intézményekben fognak kezelni palesztin gyerekeket, akik az izraeli hadsereg Gázai-övezetet érintő támadásaiban megsérültek.
Belföld

Dolgozik a külügy, hogy megkönnyítse a román állampolgárok evakuálását Gázából

A külügyminisztérium csütörtökön közölte, hogy folytatja a párbeszédet az izraeli és egyiptomi hatóságokkal, hogy a helyszíni fejleményektől és az érintett felek hozzájárulásától függően megkönnyítse a Gázai övezetben tartózkodó román állampolgárok és családtagjaik evakuálását.
Külföld

Palesztin-párti és háborúellenes tüntetések világszerte

Túlnőtt a közel-keleti régión az Izrael és a Hamasz közötti háború, villongások, tüntetések, zavargások vannak világszerte. A Hamasz hirdette meg a Harag napját, forr Európa, Afrika, Amerika és Ázsia is.