Szatmárnémeti

Meghitt karácsonyvárás

2021.12.22 - 15:08

 Tavaly a közös ünnepvárás az iskolákban, óvodákban a pandémia miatt elmaradt, idén azonban a járványügyi szabályok betartásával van lehetőség erre. A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum közössége is ünnepváró eseményeket szervezett az idei utolsó tanítási hétre, tájékoztatott Ádámkó István iskolaigazgató, aki elmondta, hogy hétfőn a már hagyományos eseményekre került sor. A Hám János Óvoda gyerekei megkántálták a püspöki palotában nm. és ft. Shönberger Jenő püspök atyát, akitől ajándékot is kaptak nagy örömükre. A látogatás során a gyerekek büszkén kántálták meg a püspöki palotában felállított karácsonyfát, ugyanakkor ámulattal nézték az épület minden részét és a sok lépcsőt is. Az óvodások ugyanakkor az iskola vezetőségéről sem feledkeztek meg, őket is meglátogatták, és karácsonyi énekekkel ajándékozták meg a jelenlévőket. Szintén hétfőn volt közös ünneplés a Szent Alajos Konviktusban, ahol közös kántálás volt, illetve egy vezetett ima az iskolalelkész, spirituális vezetésével, a gyerekek pedig versekkel készültek. Ma reggel az elemi osztályosok ünnepi szentmiséjét követően a tanítók fogják megkántálni a kisiskolásokat, csütörtök reggel pedig az V–XII. osztályosok ünnepi szentmiséjének keretében a tanárok kántálják meg a diákokat. Mindkét esetben a Kálvária-templomban zajlanak az ünnepi misék. Ádámkó rávilágított, hogy csütörtökön, a szentmisét követően az iskola teljes közössége, a szakiskolások is átvonulnak az iskolaudvarra, ahol közös kántálásra kerül sor.

Új kezdeményezés

„Egy másik dolog, aminek örvendek, hogy ebben az adventi időszakban hétfőn, kedden és pénteken úgynevezett adventi imaórákat tartottunk, ez a diákok kezdeményezésére indult. Reggeli elmélkedések voltak, illetve közös zenélés is volt ezeken az alkalmakon, melyek keretében saját gondolatokat fogalmaznak meg, illetve a bejárati lépcsőhöz, az adventi koszorú mellé kihelyeztünk egy postaládát, amelybe névtelenül bárki bedobhatta kéréseit, gondolatait, a szándékot, amiért szerette volna, hogy imádkozzunk ezeken az adventi imaórákon. Szép számmal jöttek gyerekek, betartva a járványügyi szabályokat, de nagyon sokan, elemisek, gimnazisták, líceumi diákok jöttek el ezekre az imaórákra reggelente” — számolt be a diákok új kezdeményezéséről a felekezeti iskola igazgatója.

Sógor Beáta

 

Ajánljuk még a témában:

Szatmárnémeti

Ballagók a püspök atyánál

A szatmárnémeti Püspöki Palota dísztermében fogadta nm. ft. Schönberger Jenő püspök kedden délelőtt a Hám János Római Katolikus Líceum ballagó diákjait.
Szatmárnémeti

Lelki nap a Hám János Líceumban

Lelki napot tartottak a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban. Az előkészítő osztályos diákoktól az érettségiző tanulókig mindenki részt vett a négy helyszínen zajlott programokban.
Szatmár megye

Bontsunk a környékről való bort a karácsonyi ételekhez!

Nem kell interneten keresgélni, futárszolgálatra várni ha jó bort akarunk inni karácsonykor, helyben is elérhetőek igazán exkluzív nedűk is, sok a jó bor Szatmárban, Szilágyban, vagy a partiumi régióban.