Jegyzet

Már eltanácsolni sem lehet a diákokat?

2022.07.19 - 10:04
A rengeteg, szeptember elsejétől életbe lépő tanügyi módosítás egyik leginkább sarkalatosabb pontja az a bekezdés, miszerint a következő tanévtől nem tanácsolhatnak el egyetlen diákot sem az oktatási intézmények az iskolákból, mivel minden tanulót megillet az oktatáshoz való jog – véli a szaktárca.

Amelynek igaza is van, viszont felvetődik a kérdés: milyen eszköz marad a pedagógusok kezében olyan esetekben, amikor bármilyen módon, de szankcionálni kell(ene) egy-egy diákot, mondjuk nem megfelelő, akár a többi tanulóra nézve is káros magatartása miatt?
És az éremnek két oldala van – hiszen olyan esetekben, ahol bizonyos gyerekek magatartásukkal zavarják az órai munkát,  ott a másik gyerek oktatáshoz való joga is sérül. Például Pistike órán kiabál, rászól egyszer a tanár, rászól kétszer a tanár, rászól háromszor, de ő csak nem hagyja abba, mi a teendő? Megkérdeztünk persze számos az oktatási rendszerben dolgozót is, gyakorló pedagógusokat, akik elmondták: szerintük ezzel a tárca bizony az eddig sem könnyű helyzetüket teszi még nehezebbé. Bizonyos túlkapások esetén persze ott vannak a fegyelmi eljárások, ami esetleg a magaviseleti jegy levonását vonhatja maga után, ám az általában ilyen esetekben csak fölösleges lépésnek bizonyul. De akkor mi legyen? A problémás gyerekek kérdésének megoldására talán az iskolai szakértők, pszichológusok jelenthetik a megoldást? Igen, vélik a pedagógusok, akik elmondták: remélik a szaktárca igyekezni fog a jövő tanévtől erre a kérdésre is nagyobb hangsúlyt fektetni, hiszen ezen szakemberekből hiány van. Sajnos én is számtalan esetet hallottam már ismerősöktől, akik sokszor nem tudják mi tévők legyenek abban az esetben, ha a gyermekük osztályában egy problémás diák is tanul. A pedagógusok keze megkötve, a szülő keze megkötve, az új módosítások működése  pedig egyelőre kérdéses, meglátjuk miképpen állják meg a sarat az újítások élesben.

Járay Zsanett

Ajánljuk még a témában:

Szatmár megye

Sikeres volt a Zöld Hét a szatmári iskolákban

Pozitív benyomást keltett Szatmár megyében a 2022-2023-as tanévben debütáló Zöld Hét program — a szatmári diákok több izgalmas tevékenységen is részt vettek.
Vidék

Drága lesz a tél az iskoláknak — segítséget „természetesen” nem kapnak

Augusztus végéig kell a Szatmár megyei iskolák felkészüljenek az idei télre, ezzel kapcsolatban volt gyűlés a tanfelügyelőségen. Pénzt gázra vagy fára nem kaptak az iskolák, de még tanácsot sem — pedig már most megduplázódtak a tűzifaárak tavaly nyárhoz viszonyítva.
Mi újság?

Egy tízes tanári jegy lett Szatmár megyében

Közzétette kedden a meghatározatlan időre szóló tanári állásokra pályázó pedagógusok elsődleges vizsgajegyeit az oktatási minisztérium, és mint kiderült, az óvások benyújtása és elbírálása előtt Szatmár megyében mindössze egy tanárnak sikerült színtiszta tízes jegyet szereznie. A fővárosban, ahol a legjobbak az arányok, 17 tízes jegy született.