Szatmárnémeti

Lovasnapot tartottak a nagygéci lovastanyán

2012.07.15 - 18:16

Tartalmasan szórakoztak a családok szombaton, a nagygéci lovasnapon, amelyet első alkalommal szervezett meg a Nagygéci Dumitrán Lovasiskola. Erdélyből és Magyarországról egyaránt voltak látogatók.

A lovastanya Szatmárnémetitől 12 kilométerre levő magyarországi Nagygécen található, a Petei határátkelőtől alig két kilométerre. Az eseményre mintegy ötvenen látogattak ki a környékről, Erdélyből és Magyarországról egyaránt. Voltak köztük olyanok, akik rendszeresen járnak lovagolni a lovasiskolába, illetve olyanok is, akik ismerkedni szerettek volna a lovaglással. A nap folyamán senkinek sem volt ideje unatkozni, az esemény lovas váltóversennyel vette kezdetét, ahol különböző játékos próbákon mérték össze ügyességüket a bátor jelentkezők. Először a kicsik mérkőztek meg a nagyobb gyerekekkel. Négyévesek is részt vehettek a versenyen, teljes biztonságban ülve a lovon, hiszen a lovakat kantáron vezették, miközben egy másik segítő a gyermeket fogta a nyeregben. Láthatóan a lovak és a gyerekek egyaránt élvezték a játékot, főleg akkor, amikor a gyerekeknek a felnőttekkel kellett megmérkőzniük a nézők intenzív biztatása közepette. Amíg a lovak kipihenték az istállóban a játék fáradalmait, addig eredményhirdetésre került sor, minden résztvevő kapott diplomát és ajándékot.

Ismerkedtek a lovakkal

A nap folyamán bárki kipróbálhatta a lovaglást, a gyerekek szívesen ismerkedtek a lovakkal, simogatták, segítettek a csutakolásukban, felszerszámozásukban. Az öt hektáron elterülő lovastanya, és környékének megismerésére is lehetőség nyílt a lovasfogattal tett kiránduláson, amelyet egy zajtai lovász vezetett. A lovastanyán immár nyolcra szaporodott a kecskék száma, akik külön karámban várták, hogy a gyerekek megsimogassák őket. Délután ámulhatott a közönség, látva Dumitrán Zsolt kicsi tanítványainak lovastudását, a gyerekek ugyanis lovasbemutatót tartottak, oktatójuk vezetésével. A gyerekek már bizonyítottak a korábbi versenyeken elért eredményeikkel, Fellner Tekla díjugrató tudását is bemutatta. Amint kiderült, kitartó és fegyelmezett tanulás szükséges ahhoz, hogy ilyen tudásra tegyen szert a lovas. Napközben az árnyékban az egész család részt vett az activity versenyen, és ki lehetett próbálni az íjászatot is. A tartalmas nap szalonnázással ért véget, az este szervezett karaokén pedig énektudásukat is megcsillanthatták a résztvevők.

 Pándi Annamária