Belföld

Lesz gáz a télen és meg is fogjuk tudni fizetni

Rendszeresen ellenőrzik a tárolók állapotát, nehogy technikai probléma okozzon ellátási gondokat. (Fotó: dreamstime.com)
2023.09.18 - 14:35
Kifogástalan vénasszonyok nyara van, de a tél azért a jó idő ellenére is közeleg, hamarosan kezdődik a fűtési szezon. Antal Lóránt (RMDSZ) szenátort kérdeztük arról, hogy lesz-e elegendő földgázunk a téli időszakra és meg fogjuk-e tudni fizetni a annak az árát.

A román földgáztárolók töltöttségi szintje kilencven százalékos, ami azt jelenti, hogy a 3 milliárdos raktározási kapacitás 2,7 milliárdon áll, ami az ország éves 10 milliárd köbméteres fogyasztását tekintve messze kielégítő, összegzett szerkesztőségünk megkeresésére Antal Lóránt az RMDSZ szenátora, a szenátus energetikai és altalajkincsek kitermelésével foglalkozó bizottságának az elnöke.

Marad az árfelügyelet

„Arra is garanciát kaptam az új energetikai minisztertől —  tette hozzá Antal — , hogy a jelenleg érvényben lévő árkorlátozási szabályok is érvényben maradnak, tehát nemcsak hogy van elegendő gáz, de annak megfizethető lesz az ára is.
Az áram ára sem lesz magas, mert az áramárakat a gázerőműves áramtermelést megdrágító földgázhiány okozta infláció emelte az égig, ami mostanra normalizálódott, főleg Romániában. A 2022-es energiaválság már 2021-ben is éreztette a hatását, nem minden országban mutatkozott egyforma mértékben, de volt, ahol ötszörös áramárakat is okozott az első fázisokban.”

Az RMDSZ eszmélt elsőként

Romániában azért nem öltött katasztrofális méreteket 2021-ben, de 2022 telén sem az áram- és gázkrízis, mert az RMDSZ már akkor világossá tette a Cîţu-kormány számára: ha az állam nem avatkozik be, végezetes lesz az energiaválság a lakosság és a cégek számára egyaránt. Ha az RMDSZ ráhatása ellenére, 2021 októberében, az utolsó pillanatban, nem került volna a kormányülés napirendjére az árszabályozás, Romániában még ma is torz árak lennének az energiapiacon, mutatott rá Antal Lóránt és nem állt volna meg az infláció 16 százalékon.

Princz Csaba
 

Ajánljuk még a témában:

Szatmár megye

Kevesebbet fűtöttünk, hogy takarékoskodjunk

A magas energiaárak miatt változtak a lakás melegen tartásának szokásai. A gázzal fűtők harmada csak ott fűtött ahol tartózkodott, sokan vették lejjebb a hőfokszabályozót, volt aki lezárta a lakás egy részét.
Szatmár megye

Adrian Cozma neve egyet jelent a felelőtlen ígérgetéssel

Létezik egy négy évvel ezelőtti videófelvétel, amelyben Adrian Cozma PNL-s képviselő azt ígéri, hogy az összes Szatmár megyei polgármesternek segíteni fog a gázbevezetésben. Lehet találgatni, hogy hány községben vezették be a gázt azóta…
Szatmárnémeti

Gázkimaradások lesznek Szatmárnémetiben

Bejelentette idei hálózatfejlesztési ütemtervét a román gázszállító, de a szatmári megyeszékhelyen csak 4 kilométer hosszan fog csöveket cserélni. Több utcában is gázkimaradás lesz míg dolgoznak.