Szatmárnémeti

Közel 3000 nézője volt az IFESZT előadásainak

2022.11.18 - 12:37
Tíz napon keresztül volt a romániai kisebbségi színjátszás fővárosa Szatmárnémeti, ugyanis itt rendezték meg a 18 térsulatot, izgalmas előadásokat, könyvbemutatókat és tartalmas szakmai beszélgetéseket felvonultató Interetnikai Színházi Fesztivált.

Több szempontból is rendhagyó volt a november 4 – 13. közötti seregszemle, hiszen ez volt az első év, amikortól kezdődően a MASZIN Magyar Színházi Szövetség tagjaira hárul a felelősség a találkozó megszervezése kapcsán. De első alkalommal történt az is, hogy Zsehránszky István, az Interetnikai Színházi Fesztivál megálmodója már csak az égből figyelhette az előadásokat.

 

hirek/2022/november/jogyereke-kepeskonyve.JPG

Szatmárnémetiben a Harag György Társulat munkáját segítő Proscenium Alapítvány főszervezésében jött létre a találkozás lehetősége – a szervezés pedig távolról sem volt egyszerű, hiszen az infláció, az energiaválság, a magas üzemanyagárak jelentős akadályokat görgettek a rendezvény előkészítésének útjába. Ahhoz, hogy a rendezvény megvalósulhasson, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának és Románia Kulturális Minisztériumának támogatásán túlmenően, a szervezők mellé állt az RMDSZ, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a Szatmár Megyei Tanács is, hozzájárulva, hogy az IFESZT az utóbbi évek egyik legsikeresebb fesztiválkiadásaként indulhasson újra Szatmárnémetiben, a pandémia okozta több évnyi kényszerszünet után, a szatmári közönség örömére. 

hirek/2022/november/a-doktor-ur.JPG

A program gerincét képező színházi előadások palettája meglehetősen színes volt: a nagyszínpadi és stúdiótermi, színpadi nézőtérrel játszott produkciók megközelítőleg háromezer nézőt vonzottak. A kiemelkedő érdeklődésre magyarázat lehet a műfaji sokszínűség is: megrázó drámától vígjátékon, monodrámán és dokumentarista színházi előadáson át a koncertelőadásig, tánc- és mozgásszínházi produkcióig terjedt az igencsak széles választék. A fesztiválon a magyar nyelven játszó kisebbségi színházak mellett jelen volt a nagyszebeni és temesvári német társulat, a bukaresti Állami Zsidó Színház és a Giuvlipen roma társulat is. Az előadásokhoz – és azok megértéséhez – külön segítséget adtak a Köllő Kata és Varga Anikó által vezetett szakmai beszélgetések, amelyeken az alkotók és szereplők avatták be a résztvevőket egy-egy előadás titkaiba, lehetőséget teremtve akár a mélyebb értelmezésre is. 

hirek/2022/november/az-ember-aki-csak-azt-mondta-1.JPG

Az előadások kapcsán írások is születtek a Györfi Kata által vezetett fesztiválblogon, ahol marosvásárhelyi és kolozsvári teatrológia szakos hallgatók mondtak véleményt a látottakról.

A színpadi előadások mellett fontos szerep jutott az IFESZT programjában a könyvbemutatóknak is. Ezek sorában két, Philter típusú színházi elemzéseket tartalmazó kötetet (egy erdélyi és egy szűkebben nagyváradi fókuszú gyűjteményt) mutattak be, lapbemutatóval ünnepelték meg a Játéktér című színházi folyóirat fennállásának 10. évfordulóját, de itt mutatták be először Magyarországon kívül azt az interjúkötetet is, amely nemrég a Magyar Művészeti Akadémia égisze alatt bemutatott Harag György-portréfilm kapcsán született meg, „Ha a játék valósággá változik” címmel. Szintén az IFESZT ideje alatt mutatták be a Harag György Társulat fotósának, Czinzel Lászlónak a fotóalbumát amely az elmúlt közel két évtizedből válogat színházi fotókból. Kerekasztal-beszélgetést szerveztek továbbá a Harag György Társulat eddigi színháztörténeti kiadványairól is, illetve bemutatták a színházi nyilvánosság erdélyi szerkezetváltozásait tematizáló Test – Hatalom – Intézmény című tanulmánykötetet is, az Eikon  és az UartPress kiadók közös gondozásában. A fesztivál ötletgazdája előtt tisztelegve egy Zsehránszky István rádiójegyzeteiből készült antológiát is bemutattak, Marad(j)unk ebben címmel.

A könyv- és lapbemutatók során bemutatkozó szerzők között olyan színházkutatókkal, színháztörténészekkel és színházi szakírókkal ismerkedhettek meg az érdeklődők, mint Boros Kinga, Csirák Csaba, Czvikker Katalin, Huszár Orsolya, János Szabolcs, Kricsfalusi Beatrix, Ungvári Zrínyi Ildikó, Simon Judit, Varga Anikó és Zsigmond Andrea. Az könyvbemutatók házigazdái, moderátorai Bessenyei Gedő István és Frumen Gergő voltak.

hirek/2022/november/konyvbemutato.JPG

A fesztiválnapokat minden este afterpartyk zárták a Red Hat Yardban, amelyek házigazdája a társulat művésze, Orbán Zsolt volt. A legnagyobb sikert ezek sorában természetesen a szatmári színészek zenekarának koncertje aratta.
Az Interetnikai Színházi fesztivállal egy időben, november 11-13-án zajlott a Harag György Társulat örökös tagjáról, egykori igazgatójáról és a Proscenium alapítvány volt elnökéről elnevezett Bessenyei István Országos Diákszínjátszó Fesztivál is, amelyen két kategóriában hirdettek győztest a színművészekből és neves színházi szakemberekből álló zsűrik tagjai. Az V.-VIII. osztályosok versenyében nagybányai siker született, a Kinédzserek színjátszói végeztek az első helyen, míg a középiskolások versenyében a házigazda Kölcsey Ferenc Főgimnázium STAGE színjátszókörének tagjai örülhettek az első díjnak – és mutathatták be előadásukat jutalmul az Északi Színház nagyszínpadán. A verseny szakmai zsűrijében három színművészeti egyetem is képviseltette magát, intézetigazgati révén: a zsűrielnök Harsányi Zsolt (MME) mellett Szilágyi-Palkó Csaba (BBTE) és Herczeg Tamás (SzFE) révén, de részt vett a zsűrizésben (és az általános iskolások kategóriájának zsűrielnöke volt) Petneházy Attila színművész, miniszteri biztos, a Harag György Társulat tagjai közül pedig Rappert-Vencz Gábor, Gál Ágnes és Nagy Regina is. A verseny résztvevői szakmai workshopokon is részt vehettek, többek között Gyéresi Júlia és Kovács Éva (beszédtechnika), Bezsán Noémi, Botos Bálint, Varga Sándor, Keresztes Ágnes és Vonhaz Ingrid vezetésével.

hirek/2022/november/afterparty-szineszzenekar.JPG

Véget ért tehát a 18 társulatot felvonultató, fesztivál, visszatérésére pedig a hagyomány szerint két évet kell várni, az idei kiadás során megtartott elnökségi gyűlésén a MASZÍN Magyar Színházi Szövetség pedig már a helyszínt is meghatározta: döntésük értelmében a 2024-es IFESZT Temesváron kerül majd megrendezésre.

Hírszerkesztő
 

Ajánljuk még a témában:

Szatmárnémeti

Bérletcserében Szatmárnémetibe érkezik Az öngyilkos című előadás

A nagyváradi Szigligeti Társulat groteszk vígjátékát a 2022-es Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján a zsűri a fesztivál legjobb előadásának választotta.
Szatmárnémeti

Nagyvárosi test, illetve 4 fiatal kálváriája a siker érdekében

Két, rendhagyóbb témát feldolgozó előadással várja az érdeklődőket vaárnap az IFESZT: a nő és teste közötti kapcsolatról mai napig keveset beszélünk, de arról sem szokott túl sok szó esni, ha a kitűzött célt elérjük ugyan, ám mire elérjük, túl sok értelme nincs, és szinte sikernek sem nevezhető már.
Szatmárnémeti

"Nyelvem határai a világom határai"

Könyvbemutató, színházi folyóirat szülinap és két előadás szerepel az IFESZT szombati palettáján.