Szatmár megye

Kezdődik a nagyragadozó-számlálás a szatmári erdőkben

Országos állományvecslési adatbázis része lesznek a Szatmár megyéből érkező adatok. (Fotó: freepik.com/pch.vector)
2024.03.30 - 13:23
Áprilisban kezdődik az évente szokásos adatgyűjtés, amikor a nagyragadozókat veszik számba a vadászegyesületek. A Szatmár megyei erdészek és vadászok május 31-ig tervezik a megye területére rendszeresen vadászni járó, idetévedő, vagy itt élő nagyragadozók nyilvántartásba vételét.

A különböző gazdasági és társadalmi célokra kiaknázott és tőkésített, vadon élő növény- és állatvilág biológiai erőforrásainak állapotának felmérésére irányuló speciális tanulmányok elvégzése során, a központi környezetvédelmi és erdészeti hatóságra háruló kötelezettségek következtében megyei szinten idén tavasszal is adatgyűjtést szerveztek a szigorúan védett állatfajokra – barnamedve, farkas, hiúz, vadmacska – nyilvántartása érdekében.

hirek/2024/marcius/nagyragadozokrol-gyujtenek-adatokat-a-szatmari-erdokben-medve-freepik-com-wirestock.jpg
Barnamedve csak elvétve fordul elő a megye észak-keleti peremén, amikor áttéved néha Ukrajnából egy-egy példány. (Fotó: freepik.com/wirestock)
A Szatmár Megyei Erdészeti Hivatal, a Szatmár Megyei Vadászok és Sporthorgászok Egyesülete (AJVPS), a Silvatica Vadásztársaság, a Nagykárolyi Sportvadász- és Horgászszövetség, az avasújfalui (Certeze), a kolozsvári Haiducilor, a AVP Ariana 2006 Mezőfény, és a Valea Bercului-i vadászegyesület szakemberei május 31-ig tervezik a Szatmár megye területére vadászni járó vagy itt élő nagyragadozók összeszámolását.

hirek/2024/marcius/nagyragadozokrol-gyujtenek-adatokat-a-szatmari-erdokben-hiuz-freepik-com-vladimircech.jpg
Hiúzból előfordul néhány itt élő példány Szatmár megye területén. (Fotó: freepik.com/vladimircech)
Az adagyűjtésen  részt vehetnek a mezőgazdaságért felelős központi hatóság megyei képviselői, egyes közigazgatási-területi egységek képviselői, a vadászati ​​és biodiverzitás kutatási és oktatási egységek képviselői, a nem kormányzati szervezetek (akik biodiverzitás területén tevékenykednek), valamint azon védett természeti területek kezelőinek képviselői, amelyeknél a vadászati ​​alapok átfedésben vannak védett természeti területekkel.
Az említett intézmények képviselői részvételi szándékukat a becslési tevékenységek szervezőinek, illetve a vadászati ​​alapkezelőknek előzetes értesítésével kell jelezzék.

hirek/2024/marcius/nagyragadozokrol-gyujtenek-adatokat-a-szatmari-erdokben-farkas-freepik-com-vladimircech.jpg
Farkasok főleg télen fordulnak elő nagyobb számban a szatmári erdőkben. (Fotó: freepik.com/vladimircech)
A számlálás céljai

A nagyragadozók jelenléti és számszerű adatainak gyűjtése a vadászati ​​alapok segítégével valósul majd meg, központosításuk pedig szintén a vadászati ​​alapokon, valamint a gazdálkodókon keresztül történik, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM) pedig megyei szinten fogja feldolgozni a kapott adatokat.
Minden olyan adat, amely a medve, farkas, hiúz és vadmacska példányainak vadállomány szintjén való jelenlétét tükrözi, az országos szintű állománybecslési vizsgálat része lesz.

hirek/2024/marcius/nagyragadozokrol-gyujtenek-adatokat-a-szatmari-erdokben-vadmacska-freepik-com-wirestock.jpg
Vadmacskák néha az udvarokba is bemerészkednek. (Fotó: freepik.com/wirestock)
A vadállományból és védett természeti területekről gyűjtött adatokkal évente megyei, regionális és országos szinten végzik, amelynek célja többek között a medvék, farkasok, hiúzok és vadmacskák számának felbecslése Romániában, ugyanakkor ezek állandó, szezonális és véletlenszerű eloszlásának országos szintű meghatározása. Továbbá cél az ökológiai folyosók, illetve a kritikus pontok működőképességének ellenőrzése, azon területek azonosítása, ahol magas az ember okozta állathalál és magas a konfliktus szint, végül pedig a medve, farkas, hiúz és vadmacska által okozott károk és okok felmérése.

Az adatgyűjtés menete a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM) honlapján érhető el  http://apmsm.anpm.ro linken, a Biodiverzitás rovat  Ragadozó felmérések fülnél.

Hírszerkesztő

 

Ajánljuk még a témában:

Belföld

Orvvadász lett volna aki a gyilkos medvét lelőtte?

Egy nő halála miatt egy medve ellen vizsgálódnak, a medve kilövése miatt egy vadászt gyanúsítank vadkár-okozással.
Belföld

Medvetámadás: részben az állat, részben a hegy „ölt”

A súlyosabb sérüléseket a magasból való zuhanás idézte elő, de a medve által okozott sérülések is az „élettel összeegyeztethetetlenek voltak”.
Belföld

Lehozták a medve által megölt nő holttestét a hegyről

A holttestet az igazságügyi orvostani intézetbe szállítják boncolásra. Az állatot még kedd este kilőtték.