Szatmár megye

Kedden meg fog dőlni a melegrekord

2024.07.11 - 10:37

Vörös hőségriadót adott ki a meteorológia Szatmár megye területére szombattól, július 13-tól kezdődően, napközben negyven fok körüli hőmérsékletek lesznek és éjszaka sem fog húsz fok alá hűlni a levegő.

Az Észak-Afrikából érkezett és tartósan ránk telepedett nyomasztó hőségben légköri instabilitásra is számítanak a meteorológusok, de hogy mikor és hol fog lecsapni egy-egy nyári vihar, azt nem lehet előre megjósolni. Felgyülemlő, nagy mennyiségű pára és megfelelő légmozgás is kell hozzá.

kedden-meg-fog-dolni-a-melegrekord-1-kanikula.JPG
Ekkora hőségben nem létezik túl hideg víz! (Fotó: SZFÚ/archív)
Rekorddőlés

A meteorológusok szerint meg fog dőlni a szatmári melegrekord. Az eddigi legmelegebb a megyében az árnyékban mért 39 Celsius fok volt. Július 16-ára jósolják, hogy 39,6 – 39,8 foknál fog tetőzni a perzselő hőség, megdöntve az eddigi melegrekordot. A szatmári sokéves átlag 27 – 28 fok az évnek ebben a szakában, de az utóbbi tíz évben gyakoriak voltak a több napon át tartó 30 – 33 fokos melegek.

Hűvös 33 fok

Szerdától „enyhülést” ígérnek, (de esőt nem) az onnantól várható 33 fok hűvösnek fog tűnni a mostani hőmérsékletekhez képest.

Princz Csaba
Nyitókép: A meteorológiai szolgálat térképe szerint harminc megyét érint a szokatlanul erős hőhullám)

 

Ajánljuk még a témában:

Szatmár megye

Nem dőlt meg a nyári melegrekord

Bármennyire is hihetetlen, volt már a mostaninál is melegebb Szatmár megyében. Nem volt elég a rekorddöntéshez a tizenhatodikai nappali maximum...
Belföld

Halálos áldozatai is vannak a kánikulának

Többen meghaltak, sokan eszméletlen állapotban kerültek kórházba Romániában, miután hőgutát kaptak a napok tartó rendkívüli hőség következtében.
Szatmárnémeti

A hőség ellenére is dolgoznak az utcákon

Nem állt le a nyári aszfaltozási üzem Szatmárnémetiben, a meleg ellenére, amikor csak lehet tucatnyi helyszínen dolgoznak az út- és járdajavítók.