Helyi érték

Határtalanul: Határon innen és túl muzsikál az erdő — első alkalommal vidékünkön

Hatartalanul című rovatunk ezúttal a muzsika szó jegyében bemutatja: a Muzsikál az erdő rendezvénysorozatot, amely idén 20. évfordulóját ünnepli. Fennállása alatt a fő célja nem változott: az erdő és a zene, a művészet erejével a környezettudatos, fenntartható életvitel irányába mozdítani a rendezvény résztvevőit — hamarosan Nagykárolyban, a mezőfényi Nagyerdőben, sőt Baktalórántházán is várják majd az érdeklődőket.
Helyi érték

Határtalanul: átadták a Hám János Klinikát – az egészségügyi intézmény létrehozását a magyar kormány támogatta

Március 2-án ünnepélyes keretek között, Lázár János magyarországi építési és beruházási, valamint Cseke Attila romániai fejlesztési miniszter, szatmári és szabolcs-szatmár-beregi közméltóságok jelenlétében szentelték fel és adták át hivatalosan is a Hám János Orvosi Központot.
Helyi érték

Határtalanul: Szatmárnémetibe jön Lázár János és Cseke Attila

Csütörtökön „fejlesztési miniszteri csúcstalálkozó” lesz Szatmárnémetiben. Hivatalosan átadják a már működő Hám János Orvosi Központot, erre érkezik a két tárcavezető. Napirenden a román – magyar viszonyok is.
Helyi érték

Határtalanul: Sodródik a vízi szemét Magyarország felé

Közös román - magyar erőfeszítéssel vennék elejét a folyószennyezésnek a határ innenső és túlsó oldalán működő vízügyi hatóságok. Miniszteri szintű egyeztetés, együttműködés is zajlik.
Helyi érték

Fiatalnak lenni Közép-Európában - erről szólt az a budapesti konferencián, amelyen a kalazancis diákok részt vettek – Határtalanul rovatunk legújabb számát olvashátják.

A nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum diákjai és az őket kísérő pedagógusok különböző, európai kérdéseket feszegető előadásokon és fórumbeszélgetéseken vettek részt Budapesten.
Helyi érték

Határtalanul: Kölcsey visszatér Nagykárolyba

Határtalanul című rovatunk mai kiadásában arról számolunk be, hogy közel 100 év után, köszönhetően a magyar kormány támogatásának, újra visszatér Kölcsey Ferenc Nagykárolyba. Nemzeti himnuszunk atyjának ismét szobrot állítanak a városban.
Helyi érték

Határtalanul: Útjára indult a Bőröndmúzeum

Határtalanul rovatunk mai témája a Rekettye Kulturális Egyesület programsorozata. Az egyesület a színes foglalkozások mellett, a határtalan együttműködésnek köszönhetően, a budapesti Hagyományok Házával közösen több mesterkurzust is indít. Ezek közül az egyik legérdekesebb a Bőröndmúzeum, amelynek keretében elviszik az iskolákba a néprajzi muzeális tárgyakat, és egy bőröndből előkerülve azok segítenek elindítani a beszélgetést. Beszélgetéseket, amelyek körbejárják kultúránkat és történelmünket, Mátyás királytól egészen a csángókig.
Helyi érték

Határtalanul: Regionális karate-bajnokság lesz Lázáriban

Idén május végén Lázári lesz a régió karate – fellegvára. Szatmári, romániai és magyarországi sportolók számára szerveznek regionális karate bajnokságot a községközpontban. Jövőre egy magyarországi településen szerveznék a második kiadását a bajnokságnak.
Helyi érték

Határtalanul: Felújítják a magyarcsaholyi református templomot

Átfogó munkálatok folynak a XIV. században épült, majd az 1790-es években bővített és átalakított magyarcsaholyi templomon. A felújításhoz az elmúlt évben fogtak hozzá, elsőként a templomtetőt cserélték le. Az erdélyi-magyar összefogásnak köszönhetően magyarországi szakemberek látogattak el Magyarcsaholyba, amely 1919-ig a magyar vidékek szerves részét képezte, Szilágy vármegye nagy múltú községeként.
Helyi érték

Határtalanul: Jól szerepeltek a szatmári gazdák a zentai pálinkafesztiválon

Köszönhetően a szoros magyar összefogásnak az erdélyi gazdák a vajdasági magyar kissebséghez látogattak, ahol a hagyományőrzés jegyében a helyiek megismerhették milyen is a jó partiumi pálinka. A vajdaságiak, csakúgy, mint a helyi gazdák is fontosnak tartják a kulturális- és kulináris hagyományaink megfelelő őrzését. Erős volt a mezőny és szigorú a zsűri: így annál nagyobb elismerés, hogy arany, ezüst és bronzérmeket szereztek a zentai nemzetközi pálinkafesztiválon a partiumi párlatkészítők. A bihari és szatmári termelők nevében a díjakat Simkó Lajos partiumi falugazdász vette át.
Helyi érték

Határtalanul: Jónás Bernadett MIK-alelnök Az év Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkéntese

Harmadik alkalommal adták át Az év Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkéntese elismeréseket azoknak, akik kiemelkedően önkénteskedtek és sokat tettek a környezetükért — az elismerést Jónás Bernadett, a szatmárnémeti Magyar Ifjúsági Kezdeményezés (MIK) alelnöke is átvehette Máriapócson.
Helyi érték

Határtalanul: Torták seregszemléje Kaplonyban

Édesszájúak a kaplonyiak? Határtalanul. Illetve talán még inkább igaz a következő megállapítás: szeretnek közösségben lenni, finom falatokat kóstolni a kaplonyiak. Ennek okán vasárnap ismét tortaversenyt tartottak a községben, amelyről természetesen nem hiányzott Kaplony tortája sem, és a magyarországi cukrászok sem, hiszen verseny egyik célja, hogy a magyarországi ízek, trendek, szakmai fogásokat megismertessék a hagyományos sváb édességvilágú közösséggel.