Szatmárnémeti

Gyermeknapon nyit a kívül-belül megújult múzeum

2024.05.29 - 11:28
Friss terekkel, izgalmas kiállításokkal és programokkal nyit meg június elsején a Szatmár Megyei Múzeum. A határmenti együttműködés révén rehabilitált épületben innovatív tárlatokkal, modern eszközökkel, megújult térben várják a látogatókat.

Szerda délelőtt a sajtó képviselői betekintést nyerhettek a Szatmár Megyei Múzeum felújított épületébe és a készülő kiállításokból is ízelítőt kaphattak. A látogatásra Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke hívta meg az újságírókat, a kedvcsináló sétán pedig Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere is részt vett.

szatmar-megyei-muzeum/0a7d449c-f9e2-4238-9a31-9796267d065a.jpeg

A múzeumhoz közeledve szemmel látható, hogy új külsőt kapott az épület, belépve pedig a modern terek és érdekes kiállítások fogadják az érdeklődőket.

szatmar-megyei-muzeum/szatmar-megyei-muzeum-16.jpg

A felújításra nagy szüksége volt ennek a műemléknek. A modernista építészet jelentős emléke 1936-ban épült, majd az évek folyamán kommunista pártszékházként is működött, a múzeum csak 1986-ban vette birtokba. 2022-ig csak az elengedhetetlen javítási munkálatokat, átalakításokat végezték el az épületen, ezért az állaga folyamatosan romlott.
Határmenti együttműködés keretében 2022 nyarán aztán végre megkezdődött az épület korszerűsítése: az épület tetőzete teljesen megújult, a belső terekben zajló munkálatok során az elektromos hálózat teljes, míg a fűtésrendszer egy részének cseréje is megvalósult, átalakultak a belső terek.

szatmar-megyei-muzeum/szatmar-megyei-muzeum-7.jpg

Kiállítási modulok épültek, házak, kemencék és műemlékek rekonstrukciói készültek, és kialakítottak különböző bemutató díszleteket is: történelmi korszakokra specializált területeket hoztak létre, hogy a látogatóknak egységesebb és interaktívabb élményben legyen részük. Modern technológiai megoldásokat is integráltak, hogy a történelmet és a művészetet innovatív módon keltsék életre.

szatmar-megyei-muzeum/szatmar-megyei-muzeum-12.jpg

Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke elmondta, a múzeum 21 millió lejből újult meg, ebből 13 millió lejt uniós, román–magyar együttműködési program keretében nyertek el. Az 1936-ban épült műemlék épület Szatmár megye és Szatmárnémeti gyöngyszeme lett, ahová szerte a megyéből, az országból és határokon túlról is várnak látogatókat. Azt is hozzátette, más pályázatok is zajlanak, melyek a múzeum szolgáltatásainak bővítéséhez járulnak hozzá. Június elsején pedig mindenkit, kicsiket és nagyokat egyaránt várnak, hogy megtekintsék a felújított épületet és a korszerű kiállításokat.

szatmar-megyei-muzeum/bdd49cf1-4ecb-4864-8ea9-69261be66e65.jpeg

Kereskényi Gábor polgármester gratulált a megyei önkormányzat elnökének az elért eredményhez, hozzátéve, hogy ez Szatmárnémeti városának is rendkívül fontos: egyrészt azért, mert az épület kinézete hagyott némi kívánnivalót maga után, a korszerűsítéssel pedig hozzájárul a város rendezett arculatához, másrészt pedig hasznos tartalmat, értéket ad úgy Szatmárnémetinek, mint minden múzeumlátogatónak.

szatmar-megyei-muzeum/szatmar-megyei-muzeum-9.jpg

Dr. Liviu Marta, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatója és dr. Szőcs Péter aligazgató vezette körbe a sajtó képviselőit a már elkészült kiállításokon: a földszinten helyet kapott természettudományi részlegen és az első emeleten lévő archeológiai tárlaton. 

szatmar-megyei-muzeum/szatmar-megyei-muzeum-15.jpg

Minden bizonnyal hatalmas élmény lesz majd a gyerekeknek és iskolásoknak, de minden érdeklődő felnőttnek is a természettudományi kiállítás, amelyben minden apró részlet rendkívül modern és korszerű, a kiállított tárgyak nagy részét kézbe is foghatják, forgathatják az érdeklődők, a fény- és hangeffektusokkal, no és persze a virtuális világba kalauzoló VR-szemüvegeken keresztül pedig egy varázslatos világ tárul a látogató elé. Olyan érdekességekkel ismerkedhetnek meg a múzeumba érkezők, mint a mező éjszakai hangjai, az élőhelyeink sokfélesége, kiderül, mekkorák a madarak a valóságban, hogyan változik a rét tavasztól őszig, sőt, azt is meg lehet tapasztalni, hogyan érzik magukat a hangyák a fűben – a fű-díszletben ugyanis a látogatók is barangolhatnak.

szatmar-megyei-muzeum/szatmar-megyei-muzeum-11.jpg

Az első emeleten lévő tárlat darabjai a Szatmárnémeti, illetve Szatmár megye története iránt érdeklődőknek nyújt rengeteg érdekességet. Megtekinthető a város pallosa is, amellyel a középkorban akár a fejét is vehették annak, aki súlyos bűntettet követett el, a barangolás során bemutatják a Szatmár megyei tájegységeket, várakat, a vasúti infrastruktúra fejlődését, sőt, egy külön teremben a volt Pannónia szálló belsejében is helyet foglalhatunk, a VR-szemüveget feltéve pedig akár a polgármesterrel is cseveghetünk.

A Szatmár Megyei Múzeum június elsején, szombaton nyitja meg kapuját a látogatók előtt, ezen a napon 10–18 óra között látogatható a múzeum, vasárnap 10–14 óra között fogadják az érdeklődőket, hétköznapokon pedig 9–17 óra között megtekinteni a kiállításokat.

szatmar-megyei-muzeum/f0b84979-ebf2-4236-9251-8b448c491250.jpeg

A belépő gyermekeknek, június elseje kivételével, amikor számukra ingyenes a belépés, 5 lejbe kerül, felnőtteknek pedig 20 lej.

szatmar-megyei-muzeum/85fd5ec1-6546-46fa-b36f-873946900893.jpeg

Bumbuluţ Krisztina

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 

Tekintse meg a képgalériát!

Ajánljuk még a témában:

Szatmárnémeti

Áramszünetek Szatmárnémetiben július 15. - 19. között

Munkavégzés miatt feszültségmentesíti a vezetékeket az Electrica Distribuţie több szatmárnémeti címen is.
Szatmárnémeti

Bolhák, nomádok és patkányleves

Nem csak a kánikulai hőmérsékletekben, de július tizedikén képekben, ízekben és sztorikban is Szatmárnémetibe látogat a mesebeli Afrika.
Szatmárnémeti

Forgalomkorlátozással kezdődik Szatmárnémetiben a hét!

Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala forgalomkorlátozásra hívja fel a szatmári autósok figyelmét.