Külföld

Felvonult a szlovák rendőrség a magyar határon

(Fotó: SITA Milan Illík)
2023.10.31 - 11:36
Szlovákia hétfő este nagy erőket vonultat fel a Magyarországgal közös határán – jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök és Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter. Szlovákia a Gázai-övezetben kialakult helyzet, valamint a lehetséges biztonsági fenyegetések miatt döntött így.

Az illegális migráció kiszűrését célzó rendőrségi akció hétfőn este vette kezdetét. A szlovák kormányfő, aki két miniszterével személyesen részt vett a bejelentett rendőrségi akció megindításán is, már délután jelezte, hogy „jelentős erőkkel” készülnek az illegális migráció megfékezésére.

Muszáj kezdeni valamit

A sajtótájékoztatón Robert Fico rámutatott: ez év kezdetétől több mint 46 ezer illegális migráns érkezett Szlovákiába, ami sokszorosa a korábban tapasztaltnak, s a kialakult helyzettel „muszáj kezdeni valamit”, mivel meglévő információik szerint már rövid távon is az illegális migráció fokozódására kell számítani. Robert Fico bírálta Ódor Lajos leköszönt szakértői kabinetjét, amely a rendőrségi kapacitások hiányára hivatkozva szerinte „nem tett semmit” az illegális bevándorlás megfékezésére.

hirek/2023/oktober/felvonult-a-szlovak-rendorseg-a-magyar-hataron-pravda-ivan-majersky.jpg
Blanár, Estok és Fico egyeztet a rendőrséggel a szlovák - magyar határon. (Fotó: Pravda / Ivan Majersky)
Együttműködve a magyar hatóságokkal

A szlovák kormányfő a rendőrségi jelenlét megerősítésével kapcsolatban kifejtette: a mostani rendőrségi akció afféle - minden lehetséges műszaki eszköz bevetésével - indított erődemonstráció lesz a zöldhatáron, amellyel meg akarják mutatni, hogy a helyzet kezelhető. "Szlovákia kész az illegális migráció kezelésére" - szögezte le Robert Fico, hozzátéve: az illegális migránsokat célzó akció során együttműködnek a magyarországi hatóságokkal, és már a közeljövőben terveznek egy magyarországi látogatást is, amelyen a helyzet jövőbeli kezeléséről és az együttműködésről is tárgyalni fognak.

Jelzés az embercsempészek felé

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter ugyancsak hangsúlyozta a magyar hatóságokkal történő együttműködés fontosságát, és azt mondta: a mostani akció egyértelmű jelzés akar lenni az illegális migránsoknak és az embercsempészeknek, hogy az új kormány véget vet annak az időszaknak, amikor "szabadon jöhettek az országba".

A probléma orvoslása

Juraj Blanár külügyminiszter hangsúlyozta: a schengeni térség veszélyben van, s nem lehet hagyni, hogy Magyarország - amely már eddig is rengeteget fektetett be a probléma orvoslásába - továbbra is egyedül foglalkozzon a helyzet megoldásával.

Hírszerkesztő
 

Ajánljuk még a témában:

Belföld

A keresztlevél nem alkalmas határátlépésre

A 2005/248-as törvény értelmében a kiskorú román állampolgárok útlevéllel, illetve (14 év fölött) útlevéllel vagy személyazonossági igazolvánnyal utazhatnak külföldre. A születési bizonyítvány nem minősül úti okmánynak.
Külföld

Schengen: nem lesz eltörölve a Romániát kizáró döntés

Az Európai Unió Bírósága (EUB) „nyilvánvalóan elfogadhatatlanként” elutasította Eugen Tomac keresetét, amelyben a román európai parlamenti képviselő az EU Tanácsa Románia schengeni csatlakozását elutasító tavaly december 8-i határozatának megsemmisítését kérte.
Belföld

115 illegális határátlépési kísérletet számoltak az elmúlt 24 órában

Ki így, ki úgy próbált átjutni Románia nyugati határszakaszán az elmúlt 24 órában – egy azonban biztos: tervük meghiúsult, és jelenleg illegális határátlépési kísérlet vádjával folyik ellenük eljárás.