Gong

Paravarieté — felejtsük el, amit eddig láttunk!

2020.06.27 - 08:18

Felolvasószínházi kísérletként a Harag György Társulat alapításának 65. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepi hétvégén mutatta be a társulat a Paravarieté című előadást, mely most szabadtéri színpadi előadásként, jelentősen átalakítva született újjá.

„Régóta dédelgetett vágyam volt a Paravarietét színpadra vinni. Nagyon örültem, amikor a Bessenyei Gedő Istvánnal folytatott beszélgetés után körvonalazódott az együttműködés, létrejött a felolvasószínházi előadás. Ebben pedig annyi lehetőséget látott, hogy most szabadtéri színpadi előadásként visszük színpadra ezt a Tasnádi-darabot, aminek a rendezésében az vonzott leginkább, hogy gyakorlatilag lehetetlen megcsinálni. Annyi abszurd helyzetet kreál a szerző, olyan antiszínház struktúrája van a darabnak, hogy nagy kihívást láttam benne — az eredmény pedig, úgy érzem, hogy egy iszonyatosan jó játék lett. Aki beül az előadásunkra, annak azt javaslom: engedje el magát, hagyja magát befolyásolni! Vigyázat, csalunk! Úgyhogy figyeljék a kezünket, a szánkat, hallgassák a szavainkat, a többit pedig bízzák ránk! Aki pedig látta a két éve bemutatott Paravarietét, az felejtse el! Ez most egy egészen új dolog lett — mondja az előadás rendezője, Balázs Attila, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház igazgatója.

A Paravarieté egy modern „freak show”, bizarr cirkuszi tessék-lássék, amelyben a szakállas nő és a kétfejű gyermek vagy az üveget rágcsáló nyelőművész helyett valami sokkal megdöbbentőbb mutatványorgiával örvendeztetjük meg a nagyérdeműt: a zenés varietéest során hétköznapjainkból ismert figurák kelnek életre a porondon, hogy cirkuszi számmá tökéletesítve létezésüket, a maguk teljes abszurditásában kiteljesedve kápráztassák el Önöket. Figyelem: a produkció során látott mutatványokat ne próbálják ki otthon, fellépőink képzett szemfényvesztők és artisták a szomszédból.

A Tasnádi István műve alapján színpadra vitt előadás szereplői: Bodea-Gál Tibor, Bogár Barbara, Diószegi Attila, Frumen Gergő, Méhes Kati, Moldován Blanka, Péter Attila Zsolt és Rappert-Vencz Stella. A zenekar tagjai: Manfrédi Annamária (zongora, zenekarvezető), Anderco Péter (szólógitár), Cserey Csaba (dob), Sabo Marcel (basszusgitár) és Zágoni Mihály (fúvós hangszerek).

Az előadás zeneszerzője Cári Tibor, a díszletet Cristian Gătină, a jelmezeket Szabó Anna állította össze.

Jegyek kaphatók az Északi Színház jegypénztárában ma 10 és 13 óra között vagy az előadások előtt egy órával, illetve a biletmaster.ro online jegyértékesítő rendszerben.

 

Ajánljuk még a témában:

Szatmárnémeti

Bérletcserében Szatmárnémetibe érkezik Az öngyilkos című előadás

A nagyváradi Szigligeti Társulat groteszk vígjátékát a 2022-es Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján a zsűri a fesztivál legjobb előadásának választotta.
Szatmárnémeti

Közel 3000 nézője volt az IFESZT előadásainak

Tíz napon keresztül volt a romániai kisebbségi színjátszás fővárosa Szatmárnémeti, ugyanis itt rendezték meg a 18 térsulatot, izgalmas előadásokat, könyvbemutatókat és tartalmas szakmai beszélgetéseket felvonultató Interetnikai Színházi Fesztivált.
Szatmárnémeti

A demokrácia bizony zűrös dolog

Hétfőn is két remek előadással várja a nézőket az IFESZT — a Leenane szépe anya és leánya gyülőlettel terhes, ám mégis örökre egybefonódott történetét meséli, míg A jegyzőkönyv története akármelyik itthoni tanácsülésen is játszódhatna. Na igen, a demokrácia bizony zűrös dolog.