Nagykároly

Elfogadták Nagykároly idei költségvetését

(Fotó: Nagykároly Polgármesteri Hivatal facebook-oldala)
2024.02.09 - 14:51
A pénteken megtartott rendes gyűlés során, Nagykároly Helyi Tanácsának tagjai elfogadták – több más határozattervezet mellett – a város 2024-es költségvetését is.

Kovács Jenő polgármester, a költségvetést tárgyaló határozattervezet kapcsán kijelentette, hogy a 129 millió lejes költségvetés egy betartható tervezet, amelyben 55,7 millió lejt az apparátus működtetésére, míg 73,5 millió lejt a fejlesztésekre különítettek el.

„Az adminisztratív részleg működtetésére előterjesztett összeg ugyanannyi, mint a tavalyi évben volt, már ami a fizetésekre és a működéshez szükséges eszközökre volt előirányozva. A fejlesztésekre előirányzott 73 millió lejben benne foglaltatnak azon EU-s projektek is, melyek idén kerülnek befejezésre, kivitelezés alatt állnak, valamint szerepelnek benne azok a beruházások is, amiket a tavaly felvett hitelből finanszírozunk”- jelentette ki Kovács Jenő.

A költségvetés-tervezetben a helyi adókból és illetékekből befolyó összeg 12 százalékkal nőtt, mivel az inflációs rátához igazították ezt az adatot. Ennek ellenére, míg a jövedelemadó után visszatérített rész a 2023-as évben 27,8 millió lej volt, addig ebben az évben ez az összeg 27,2 millió lejre csökkent.

„Nagyon bízunk abban, hogy ezt az adatot a következő évben egy korrekcióval javítja majd a kormány”- tette hozzá Kovács Jenő.

A költségvetés összeállításakor az összes – az önkormányzatnak alárendelt – intézménynek a tavalyival megegyező összegeket juttatták, a megfelelő működés biztosítása érdekében.

„Nem aggódom, azonban igyekszem a realizmus talaján maradni. A jelenlegi gazdasági körülmények között nem is lehet jobb költségvetést összeállítani, abban az értelemben, hogy a helyi közigazgatásban dolgozók számára nem tudunk béremelést adni, míg működési kiadások kordában tartására kell törekednünk” – mondta összegzésképpen, Kovács Jenő polgármester.

Ugyancsak a pénteki gyűlésen a tanács tagjai elfogadták az önkormányzathoz tartozó intézmények és cégek költségvetését, valamint a tavalyi év költségvetésének végrehajtását is. Döntés született bizonyos ingatlanok esetében kért adómentességekről is. Minden napirenden szereplő határozattervezetet elfogadtak a tanács tagjai.

Hírszerkesztő