Szatmárnémeti

EKEArt tizedszerre – a Véndiáktalálkozón

(Nyitókép: Vajda Béci díjnyertes fotója: Az egyszarvú bandája)
2024.07.05 - 18:10

Július 13-án,  Véndiáktalálkozó keretében nyílik meg az EKEArt kiállítás a szatmárnémeti Iparosotthonban. Az Erdélyi Kárpát-Egyesület Marosvásárhelyi Osztálya immár tizedik alkalommal szervezte meg az EKE-tagok számára kiírt fotópályázatát, majd a beérkezett alkotásokból a fényképkiállítást.

A fotókiállítás célja, hogy bemutassák a természet és az élővilág szépségeit és sokszínűségét, valamint felkeltsék a látogatók érdeklődését hagyományaink és kulturális örökségünk iránt. Ezek megismerésére és megőrzésére külön hangsúlyt fektetnek. A kétévente megrendezésre kerülő fotókiállításra négy kategóriában lehetett benevezni: tájfotó, kulturális örökségünk, makrófotó és vadvilág. Hét EKE-tagszervezettől 22 fotós nevezett be a kiállításra 234 fotóval: EKE Marosvásárhely (106), EKE Kolozsvár 1891 (30), EKE Gyergyó (24), EKE Szatmárnémeti (20), EKE Brassó (20 fotó), Háromszéki EKE (31) és a Bánsági Kárpát Egyesület (3) — tájékoztat Sükösd Sándor. 

Vajda Béci: A halászkirály – Szatmárnémeti vadvilág, gargantua
Vajda Béci: A halászkirály – Szatmárnémeti vadvilág, gargantua

A zsűrinek (Kerekes Péter Pál — AFIAP fotóművész, Marx József Fotóklub, Fülöp Jenő — AFIAP fotóművész, Marx József Fotóklub, valamint Nagy Botond fotóművész — Marx József Fotóklub) nem volt könnyű dolga, a nagyon sok jó fotó közül végül 77-et választott ki a kiállításra. A Tájfotó kategóriában 20, a Kulturális örökségünk kategóriában 20, a Makrófotó kategóriában 20, a Vadvilág kategóriában 16 fotót, valamint 1 fotót az Először pályázó kategóriából. A díjazott fotósok és fotók között az  EKE Szatmárnémeti tagjának, Vajda Bécinek két alkotása is megtalálható (Makrófotó kategóriában A kilátó című alkotással harmadik díjat, a Vadvilág kategóriában Az egyszarvú bandája alkotással második díjat nyert). 

Vajda Béci: Őszi útonálló – Szatmárnémeti vadvilág, gargantua
Vajda Béci: Őszi útonálló – Szatmárnémeti vadvilág, gargantua

A szervezők azt tervezik, hogy minden olyan városba eljuttatják a kiállítást, ahol EKE tagszervezet működik, így érkezik Szatmárnémetibe is jövő hét végén.


Az idei Véndiáktalálkozó részletes programjáról, illetve érdekességekről a Szatmárnémeti Véndiákszövetség Facebook-oldalán, Instagram-profilján,valamint honlapján, www.vdsz.ro olvashatnak az érdeklődők.

Hírszerkesztő

Nyitókép: Vajda Béci díjnyertes fotója: Az egyszarvú bandája

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 

Ajánljuk még a témában:

Szatmárnémeti

A Véndiáktalálkozó Szatmárnémeti védjegyévé vált

Az In Memoriam emléktábla megkoszorúzásával kezdődött az események sora, éjszakába nyúló utcabállal ért véget az iskolaudvaron.
Szatmárnémeti

„Fiatal bárki lehet, de öreg csak a java!”

Már az is rutinos véndiák, aki akkor végzett, amikor az első Véndiáktalálkozót szervezték. A 32. találkozó zajlik ezen a szombaton Szatmárnémetiben.
Szatmárnémeti

„A Véndiáktalálkozó kisajátíthatatlan!”

Egyedi rendezvény a Véndiáktalálkozó, ezt nem egy divathullám, vagy politikai érdek keltette életre, hanem valós emberek valós emlékezésre, valós találkozásokra való igénye