Vidék

Borkóstolós séta a varázslatos krasznabélteki pincék között

2023.09.18 - 08:03
Minőségi krasznabélteki borokat kóstoltak, hagyományos, boltíves pincészetekbe látogattak, panoráma kilátású tájakon és zegzugos ösvényeken sétáltak, a nap végén pedig a bortúrát követő csűrbulin is kiválóan érezték magukat mindazok, akik szombaton részt vettek a Partiumi Falugazdász Hálózat és a Zazou Social Events & More első ízben szervezett krasznabélteki Varázslatos Pincesor rendezvényén. Tervezik a folytatást, hiszen Szatmár megyében sok bortermelő vidék van, és a rendezvény közösségépítő ereje mellett fontos a borászoknak nyújtott közvetlen gazdasági és marketing hozzájárulás.

A helyszínválasztás nem véletlenül esett a borairól, pincéiről, borosgazdáiról híres Krasznabéltekre, hiszen a sváb múltú település több száz éves, generációkról generációkra öröklődő szőlőtermesztési, borkészítési tradícióit a jelenben is 120 hektárnyi szőlőültetvény és közel 300 újabb és régi, napi használatban levő borospince hirdeti.
Szeptember 16-án, szombaton, az őszi verőfényes napsütésben ebbe a varázslatos környezetbe, a település szőlődombjába épült, három emeleten futó szövevényes pince-erdőbe hívták a könnyed sétára, kikapcsolódásra vágyó családokat, borkedvelő baráti társaságokat.

hirek/2023/szeptember/belteki-pincetura/2.jpg

Hatott a hívó szó. Az eseményre előzetesen jegyet váltók kényelmes szállítására a Partiumi Falugazdász Hálózat Szatmárnémetiből két autóbuszt is indított. De a megyeszékhely lakói mellett sokan keltek útra Szatmár, Bihar, Szilágy és Kolozs megye távolabbi településeiről, de érkeztek vendégek Magyarországról, Csehországból, Németországból, sőt még az angol nyelvterületű országokból is. Ennek köszönhetően a krasznabélteki bortúrán és Brigitte Böll rendezvénycsűrjében tartott esti borpartin – igazi pezsgő, multikulturális elegyet alkotva – közel ötszáz fő fordult meg.

Az első Varázslatos Pincesor rendezvény a 2020-ban elindult és eddig öt alkalommal megszervezett Picnic in the Vineyard esemény - amelynek megálmodója Matusinka Beáta, a Zazou Social Events & More vállalkozás társalapítója – továbbgondolása. 

hirek/2023/szeptember/belteki-pincetura/3.jpg

A Varázslatos pincesor keretében öt krasznabélteki borászat – a Nachbil, a Jurchis, a Leiher, a Cousceanu és a Hetei család pincészete – nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Indulás előtt Szojnik István nyugalmazott pedagógus Krasznabéltek helytörténetét, sváb örökségét és hagyományait, illetve évszázados szőlészeti, borászati értékeit elevenítette fel rövid, román és magyar nyelvű előadásában az érdeklődőknek. A délelőtt 11 órától délután 6 óráig tartó bortúrán a látogatók kisebb csoportokban, helytörténészek és borszakértők vezetésével gyalogosan – vagy akik úgy akarták, lovas kocsiba ülve – keresték fel a pincészeteket, ahol nem csupán kiváló nedűkkel, hanem borkorcsolyának szánt finom falatokkal is fogadták az érdeklődőket. A résztvevők megismerhették a házigazda borászok és borászataik történetét, megtekinthették a pincék hűvös mélyén sorjázó boroshordókat, és természetesen meg is kóstolhatták a borászat kínálatát alkotó száraz és félszáraz fehér-, vörös- és rozéborokat.

hirek/2023/szeptember/belteki-pincetura/3b.jpg

Míg a vendégek a különböző fajtájú és évjáratú nedűkkel ismerkedtek, a házigazdák és a csoportokat kísérő szakemberek a szőlészeti, borászati, bortechnológiai diskurzus mellett a borkultúrát és a borismereteket fejlesztő tanácsokkal, hasznos útmutatókat is feltarisznyázták a „túrázókat”. A Varázslatos pincesor rendezvény ugyanis – amelynek Krasznabéltek csak az első állomása volt – a szatmári bortérségek bemutatását és népszerűsítését, a minőségi borokat előállító pincészetek és borászatok jó hírének öregbítését tűzte ki elsődleges céljául és feladatául.

hirek/2023/szeptember/belteki-pincetura/4.jpg

„Ez a munka nem most indult. A magyarországi agrárminisztérium Schams Ferenc Tervén keresztül a Partiumi Falugazdász Hálózat számos eszközzel a partiumi borászatok fejlesztésén dolgozik. A borászok számára szakmai továbbképzéseket, borversenyeket szervezünk, metszésbemutatókat tartunk, de a friss támogatási, pályázati információk révén is igyekszünk hasznos segítői lenni mind a kicsi, háztáji bortermelőknek, mind pedig a professzionális, nagyobb pincészeteknek. Emellett a borturizmust, bormarketinget ösztönző borász-kiadványokat gondozunk: a legkiválóbb szatmári borászokat, borászatokat és bortérségeket bemutató kötetünk 2021-ben, a Bihar megyei borászokról, pincészetekről szóló kötetünk tavaly jelent meg. Jelenleg a Szilágy megyei borászokat bemutató köteten dolgozunk. Borfesztiválokat szerveztünk Nagykárolyban, Szatmárnémetiben és Nagyváradon is. Ezek az események – mint ahogy a Varázslatos pincesor is – fontos szerepet töltenek be abban, hogy a helyi pincészetek bemutatása mellett a borkedvelő nagyközönséget is megszólítsuk, ráébresszük a helyi borászatok értékeire és a helyi, minőségi borok vásárlására, fogyasztására sarkaljuk” – hangsúlyozta Kovács Szabolcs, a Partiumi Falugazdász Hálózat szervezeti vezetője.

hirek/2023/szeptember/belteki-pincetura/4b.jpg

A krasznabélteki rendezvény nagy sikerére utalva Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a Partiumi Falugazdász Program koordinátora a Varázslatos pincesor folytatásának szükségességéről beszélt. Elmondta: a helyi borászatokat és minőségi nedűiket megismertető pincelátogatások és borkóstolók sorát a következő évben Szatmár megye egyéb tradicionális borvidékein – Halmihegyen, Szakaszon, Erdődön, Szilágypérben, Avasújvárosban és Nagykároly vidékén – is folytatni kívánja a falugazdász-hálózat.

hirek/2023/szeptember/belteki-pincetura/5.jpg

„Fontos, hogy megmutassuk Szatmár megye borászati értékeit mind a városi, mind a belföldi, mind pedig a külföldi látogatók számára. Krasznabélteken, ahol a kiváló borokhoz a település gazdag sváb történelmi múltja is társul, mindhárom célcsoport jelen volt. Ezt szeretnénk folytatni. Idővel szeretnénk a rendezvényt a megye határain túlra is elvinni, Bihar és a Szilágyság meghatározó borvidékeire is. Az itt termelt borokkal testközelből is meg kell ismertetni az emberekkel. Krasznabélteken – ahol a bortúrán közel ötszáz látogató vett részt – ez a cél messzemenően sikerült. Jó úton járunk, ezt kell folytatni!” – szögezte le Magyar Lóránd.

hirek/2023/szeptember/belteki-pincetura/6b.jpg

A Partiumi Falugazdász Hálózat krasznabélteki Varázslatos pincesor rendezvényét Szatmár Megye Tanácsa és Schams Ferenc Terven keresztül a magyarországi agrárminisztérium támogatta.

SZÓLJON  HOZZÁ FACEBOOKON!