Nagykároly

Adománygyűjtés Nagykárolyban és környékén is

Gyűlnek az adományok. A gyűjtőpontok működtetői azt kérik, csak a felsorolásokban szereplő élelmiszereket vigyenek (Forrás: Facebook)
2022.03.01 - 18:30
Nagykárolyban és a környező településeken is hatalmas a civil (és nem csak) összefogás a háború elszenvedőinek megsegítése érdekében — az adományokat több ponton is gyűjtik, a falvakban pedig kapcsolattartó személyek hálózatát alakították ki.

Az Ukrajnában dúló háború megpróbáltatásait elszenvedők megsegítése érdekében Nagykárolyban és környékén is megmozdultak a civilek, az egyesületek, az egyházi felekezetek, az iskolák képviselői. Több ponton is gyűjtenek adományokat, tartós élelmiszert, takarókat, ivóvizet, valamint arra is lehetőség van, hogy pénzadománnyal támogassák a rászorulókat azok, akik így járulnának hozzá a megsegítésükhöz. 
A létrehozását követően, két nap alatt 1047 tagúra bővült az a Facebook-csoport, mely a Nagykároly és környéke - adománygyűjtés az ukrán menekülteknek nevet viseli, és amelyhez bárki csatlakozhat, aki segíteni szeretne.


A csoportban tevékenykedők közül az alábbi személyekhez lehet eljuttatni adományokat, ők pedig továbbítják majd azokat a rászorulókkal kapcsolatot tartó egyesületekhez, szervezetekhez: Kaplonyban Kovács Nóra a 0751.801.134-es telefonszámon, illetve a Fő utca 99. szám alatt érhető el (vagy a Kovi Carpetben, illetve a Mustang bárban is lehet hagyni adományokat), Nagykárolyban Preg Betty a Grigore Ureche utca 8. szám alatt, Sas Szendi a 0756.225.057-es telefonszámon érhető el, Mezőpetriben pedig Heim-Sándor Brigitta a 0787.727.101-es telefonszámon. Gencsen Madácsi Lilla a kapcsolattartó személy — itt csütörtökig naponta 10–12 óra között a helyi kultúrotthonban várják az adományokat. Amennyiben ez az időpont nem megfelelő, Facebook-üzenetben lehet jelezni Lillának az átadási időpontot. A Gencshez közeli falvakból is várják az adományozókat, ha valamilyen oknál fogva a többi gyűjtőpontra nehézséget jelentene a csomagok eljuttatása. 


Csanáloson Sopronyi-Mitraşca Laura a kapcsolattartó személy, Piskolton Polgár Brigitta, Börvelyben Simon Gina, Érkörtvélyesen Farkas Anikó, Szaniszlón Fazekas-Sütő Kinga, Csomaközön Hochdorfer Bianca, míg Tasnádszántón Buchmuller Erika.
Amire szükség van: alapélelmiszerek — konzervek (hal-, hús-, babkonzerv, tehát készételek, amiket rögtön lehet fogyasztani, nem igényelnek hűtést; pástétom, becsomagolt kiflik, bébiételek, tápszer kisbabáknak, édességek — kekszek, nápolyiszelet, csokoládé, csokoládéval töltött kifli stb; felnőtt-, illetve gyerekpelenka, popsitörlő, félliteres palackozott víz, plédek, hálózsákok. 

Az egyházak, iskolák is gyűjtenek

A Nagykároly-kertvárosi Református Egyházközség gyülekezete is adománygyűjtési akciót indított a háborús helyzetben levő rászorulók megsegítésére. Hogyan segíthetnek? Pénzadományokkal a lelkészi hivatalban, valamint tartós élelmiszerekkel: lehet vinni azonnal felhasználható konzerveket, energiaszeleteket, édességet és félliteres üdítőt a gyermekeknek, ásványvizet félliteres kiszerelésben stb.; tisztálkodási szerekkel (nedves törlőkendő, kézfertőtlenítő, fogkrém, pelenka, tisztasági betét stb). 
A kertvárosiak lelkészi hivatalában mindennap 9–13 és 16–18 óra között várják az adakozókat, adományozókat. A gyülekezet a március 6-ai böjti perselypénzt is felajánlja erre a nemes célra. „Segítsünk a bajbajutottakon, segítsük a menekülni kényszerülő és az otthon maradó testvéreinket!” — fogalmaztak.
A Nagykároly-belvárosi Református Egyházközség gyülekezete is a háború elszenvedőinek megsegítése céljával szervez akciót. „Kedves testvéreink! Amint a vasárnapi templomi hirdetésben is elhangzott, a háború elszenvedői és a menekültek megsegítésére várjuk a tartósélelmiszer-adományokat, tisztálkodási szereket, gyermekgondozási eszközöket, illetve pénzadományokat is a lelkészi hivatalban. Imádkozzunk a szenvedőkért, a hatalommal bíró emberekért, a békéért! A Jóisten őrizzen és vezessen bennünket!” — írták közleményükben a belvárosiak. 


A Nagykárolyi Elméleti Líceum XII. D osztálya is gyűjtést szervezett az Ukrajnából elmenekült, rászoruló családok számára. Az adományokkal kapcsolatos közleményében így fogalmaz: „Akinek módjában áll, legkésőbb szerda (március 2.) 14 óráig juttassa el adományát a XII. D osztálytermébe (második emelet, az informatikalaborral szemben). Az adomány tartalmazhat: jó állapotban lévő meleg ruhát, cipőt, plédet, takarót, gyerek- és felnőttpelenkát, tartós élelmiszert, tisztálkodási szereket (fogkefe, fogkrém, nedves törlőkendő, egészségügyi betét, szappan), félliteres vizet, dobozos üdítőt és tápszert a gyerekeknek. A ruhaadományokon legyen feltüntetve a ruha mérete, illetve, hogy fiúnak/lánynak való. Adományaikat előre is köszönjük. Fogjunk össze a rászorulókért!” — írják az elméletisek.
A Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceumban is várják mindazokat, akik adományokkal segítenének. A felekezeti iskolában kedden és szerdán 8–15 óra között lehet adományokat leadni (a diákok és családjaik is ekkor viszik be), csütörtökön pedig mindezt továbbítják az egyházmegyei Caritas gyűjtőközpontjába, tudatta Kocsis Aliz igazgatónő. SZFÚ

Ajánljuk még a témában:

Nagykároly

Vadonatúj tűzoltólaktanyája van Nagykárolynak

Itt székel az a speciális pirotechnikai egység is, amelynek feladata a különböző robbanóeszközök (gránátok, lövedékek, bombák stb.) tárolása és megsemmisítése.
Külföld

EU-s szintű jogvédelem a kárpátaljai magyaroknak

Zsigmond Barna Pál: Megszületett a megállapodás, a kárpátaljai magyarság jogvédelmét sikerült hivatalosan is Ukrajna EU-csatlakozási folyamatának részévé tenni.
Vidék

Jótékonysági sportesemény egy beteg kislányért

Egy rémálom vált valóra idén a Varga családban. Kiderült, hogy öt éves kislányuk, Antónia- Laura súlyos beteg. Június 8-án jótékonysági sportesemény lesz Túrterebesen, a gyerek kezelését elősegítendő.