Belföld

4050 lej lesz a minimálbér

2024.10.17 - 09:23
Ezzel az emeléssel a romániai minimálbér eléri az európai minimálbér 47 százalékát — a kis- és középvállalkozások képviselői nem értenek egyet az emeléssel, mert nagyon megterheli költségvetésüket.

2025. január elsejétől 4050 lej lesz a minimálbér, és továbbra is adómentes lesz 300 lej a minimálbérből - jelentette be Marcel Ciolacu miniszterelnök a háromoldalú egyeztető tanács szerdai tanácskozását követően.

Ciolacu azt írta Facebook-bejegyzésében, hogy a minimálbér 4050 lejre emelésével Románia eleget tesz az uniós irányelvnek, miszerint az országos minimálbérnek az európai minimálbér 47 és 52 százaléka között kell elhelyezkednie. 

A hazai minimálbér a január elsejétől hatályba lépő intézkedéssel eléri az európai minimálbér 47 százalékát. Mindezek mellett továbbra is adómentes marad a 300 lejes összeg a minimálbérből.

A kis- és középvállalkozások képviselői nem értenek egyet

Nem kellett volna megemelni az országos bruttó minimálbért, mert ez már a második emelés volt az elmúlt hat hónapban - reagált szerdán a kormány aznapi bejelentésére a Kis- és Középvállalkozások Országos Tanácsának (CNIPMMR) főtitkára.

Sterică Fudulea a kormány, a szakszervezetek és a munkaadó képviselőit tömörítő háromoldalú érdekegyeztető tanács ülése után nyilatkozott a sajtónak.

Kifejtette, hogy a minimálbér az év közepén már nőtt 12 százalékkal, jövő év január elsejétől pedig újabb 11 százalékkal emelkedik, amivel a kis- és középvállalkozások képviselői nem értenek egyet. A javaslatuk az volt, hogy a minimálbér legfeljebb 5 százalékkal nőjön és az összegéből 300 lej továbbra is maradjon adómentes.

Fudulea emlékeztetett arra, hogy az újabb emelés január elsejétől alkalmazottanként 350 lejjel terheli meg a vállalkozások költségvetését. 'Ez óriási anyagi erőfeszítést jelent a kisebb cégek számára' - szögezte le.

Hírszerkesztő

Ajánljuk még a témában:

Szatmár megye

Ennyi lesz holnap a nyugdíja a mai minimálbéreseknek

Megnézheti majd magát az, aki a legkisebb bér után fizeti az állami nyugdíjkasszát.
Belföld

Több pénzt kapnak a minimálbéresek

Júliusban már több pénzért dolgoztak a minimálbéren foglalkoztatottak, augusztusban már ezt a nagyobb bért kapják.
Belföld

Jóváhagyta a kormány a bruttó minimálbér 3700 lejre való emelését

Elfogadta a kormány csütörtöki ülésén hogy a bruttó minimálbér 3300 lejről 3700 lejre emelkedjen – jelentette be az ülés elején a miniszterelnök. Nő az adómentes összeg is.