Külföld

40.000 fölött a török-szír földrengések áldozatainak száma

Egész városrészek semmisültek meg a múlt heti, pusztító erejű török földrengésben. (Fotó: Ozan Kose / AFP)
2023.02.15 - 09:16
A nemzetközi szervezetek nagyon alábecsülték a pusztítás erejét: átlépte a 40 ezret a február hatodikai törökországi földrengések halálos áldozatainak a száma. Több mint 100.000 a sebesült.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök kedd este az államfői kabinet ülése utáni sajtótájékoztatóján közölte: Törökországban legkevesebb 35.418 ember vesztette életét a szerencsétlenségben. Szíriában 5.900 halottról tudni.

105.505 sérült

Erdoğan felszólalásában elmondta, hogy a sérültek közül 13.208-at továbbra is kórházban ápolnak. A török katasztrófavédelem (AFAD) adatai szerint 105.505-en sebesültek meg a múlt hétfői földrengések következtében.

Még mindig vannak élők

Mindeközben kedd délután is újabb túlélőket találtak Törökországban a mentés kilencedik napján.
Az NTV török hírtelevízió összefoglalója szerint Hatay tartomány Antakya körzetében a mentési munkálatok 209. órájában egy apát és lányát hozták fel az egységek a romok alól. A 207. órában Adiyaman tartományban egy 45 éves férfit, valamint egy 12 éves lányt emeltek ki a törmelékek közül. A 206. órában egy 35 éves nőt mentettek ki Kahramanmaras tartomány Onikisubat körzetében.

hirek/2023/februar/recep-tayyip-erdogan-torok-koztarsasagi-elnok.jpg
Recep Tayyip Erdoğan török köztársasági elnök, az egyik kataszrtófa súlyotta övezetben. (Fotó: karamanhabercisi.com)

Atombombák százainak ereje

A török államfő rámutatott: minden szakértő egyetért abban, hogy kivételes természeti esemény történt, amellyel a legerősebb atombombák százainak megfelelő energia szabadult fel. Ismertette, hogy 47 ezer épület és benne 211 ezer ingatlan vagy megsemmisült, vagy súlyosan megrongálódott, és sürgősen el kell bontani.

Építkezés rohamléptekben

A török vezető jelezte: március elején már hozzá is látnak 30 ezer épület felhúzásához. Az a céljuk, hogy a földrengés sújtotta régióban egy éven belül annyi minőségi és biztonságos ingatlan építését fejezzék be, amely fedezi a szükségletet – tette hozzá.

Százmilliós adományok

Erdogan beszámolt arról is, hogy az AFAD számláján 8,3 milliárd líra (mintegy 415 millió euró) adomány gyűlt össze a katasztrófa sújtotta dél- és délkelet-törökországi térség számára. Beszédében kiemelte: a kormányzat az elhunytak hozzátartozóinak első körben 100 ezer líra (mintegy 5.000 euró) anyagi segítséget nyújt.

Hírszerkesztő