Belföld

2350 lejnél magasabb nettó bérre vágynak a munkavállalók

2021.03.01 - 09:38

A hazai álláskeresők kétharmada 2350 lejnél magasabb, míg négy százaléka 6350 lejnél magasabb fizetésre vágyik, derül ki a BestJobs állásközvetítő portál legújabb felméréséből. A tájékoztatóból kiderül, hogy az elmúlt hónapban több mint 90 000 romániai lakos keresett a platformon munkahelyet országszerte, s a regisztrált felhasználók száma meghaladja az 511 ezer főt. A legtöbb munkahelyet az IT&C, távközlés, kereskedelem, gazdaság-könyvelés, mérnöki, menedzsment és építkezés szektorokban kínálják a munkaadók. Kiderült, hogy februárban jelentősen megnőtt a szabad állások száma a marketing, szállítmányozási, egészségügyi szektorban, míg a legkevesebb szabad állás a biztonságügy/katonaság, szépségápolás, idős/gyermek gondozás, takarítás, mezőgazdaság, oktatás, turizmus területeken van, számolnak be az állásközvetítő platform munkatársai, akik arra is rámutatnak, hogy egyes ágazatokban a koronavírus-járvány miatt csökkent jelentősen a szabad állások száma.

A sajtóközleményből az is kiderül, hogy az év eleje óta több mint 30 000 új önéletrajzot töltöttek fel a lakosok, míg több mint 110 000-et aktualizáltak, ami arra utal, hogy a munkaerőpiacon folytatódik a mozgás, a munkavállalók új lehetőséget keresnek karrierépítésük szempontjából.

A vállalkozás által a jelenleg állás nélküliek körében végzett közvélemény-kutatásból kiderül, hogy 25 százalékuk a kereskedelemben, 24 százalékuk BPO-ban (az üzleti folyamatok kihelyezését jelenti), 15,75 százalékuk gazdaság-könyvelőség, 14 százalékuk az egészségügyben és 13 százalékuk a közigazgatásban szeretne munkát találni.

„Ami a bérelvárásokat illeti, végzettségtől és tapasztalattól függően a válaszadók majdnem egyharmada 2350 lejes nettó bért szeretne keresni. A legtöbben, 53%-uk 2350 és 4650 lej között, 12%-uk 4650 és 6350 lej között, 4%-uk pedig 6350 és 8650 lej között szeretne keresni havonta” — derül ki a BestJobs közleményéből. A bérelvárások mellett a munkakeresők a kellemes munkakörnyezetet nézik, és azt szeretnék, ha idén többet dolgozhatnának az irodáikból, mint otthonról.

Sógor Beáta

Fotó: pexels.com

Ajánljuk még a témában:

Belföld

Több pénzt kapnak a minimálbéresek

Júliusban már több pénzért dolgoztak a minimálbéren foglalkoztatottak, augusztusban már ezt a nagyobb bért kapják.
Belföld

Nő a minimálbér és ennek jövedelemadó-mentes összege

Július elsejétől, tehát augusztusi kézhezvétellel, a jelenlegi 3.300 lejről 3.700 lejre nő a bruttó minimálbér. 200-ról 300 lejre emelik a bérek jövedelemadó-mentes hányadát. Lesz-e még egy minimálbér emelés 2025 január elsejétől?
Belföld

A hátuk közepére kívánják a minimálbér-emelést

Megint szóba került a minimálbér emelése, megint tiltakoznak a kisvállalkozások: nem fogják tudni kitermelni, ha 3000 lejről 3300 emelkedik a minimálbér.