Belföld

2027-ig részesülnek szakmai utalványokban a pedagógusok

2024.09.18 - 08:13

 2027-ig minden tanév elején a pedagógusok 1500 lej értékű, a tanügyi adminisztratív személyzet pedig 500 lej értékű szakmai utalványban részesül, amelyet szakmai képzésekre, technikai felszerelésekre, szakkönyvekre, valamint az összeg harminc százalékát egyéni oktatási igényekre költhetnek – ezt a jogszabályt erősítette meg keddi ülésén a képviselőház. 

Szabó Ödön, az RMDSZ oktatási szakpolitikusa elmondta, hogy: „a józan ész azt kéri, hogy kiszámíthatóság legyen a tanárok szakmai továbbképzését, technikai eszközökkel való ellátását finanszírozó rendszerben is. A felkészült tanár, az informatikai eszközök használatával is lépést tartó pedagógus érték, ezért ezt támogatni kell. Arra kell figyelni, hogy ne egy bürokratizált formája jöjjön létre a támogatásnak, hisz amúgy is túl sok adminisztratív feladatokkal terhelik le az oktatási intézményeket."

A szakmai utalványokat ezentúl minden évben megkapják a közoktatásban és felsőoktatásban dolgozó pedagógusok és a tanügyi intézmények adminisztratív személyzete is. Az utalványok folyósítása a 2026-2027-es tanévig minden év októberében történik, majd egy év alatt lehet ezeket felhasználni. A kedvezményezettek listáját minden év szeptember 20-ig készíti elő a tanfelügyelőség és az egyetem vezetősége.

Hírszerkesztő