Vidék

2022: Mozgalmas év Lázáriban

Az építészeti remekműnek számító sándorhomoki Kováts Miklós-kúria hamarosan újra régi pompájában tündökölhet.
2022.11.18 - 08:10
Az általánosan rossz gazdasági helyzet ellenére is mozgalmas évről beszélt szerkesztőségünknek Béres Antal lázári polgármester. Nagyon sok beruházást valósított és kezdett meg idén a két éve munkába állt elöljáró és a szintén két éve alakult helyi tanács.

Úthálózat-fejlesztés, közüzemi szolgáltatás bővítése, helyi infrastruktúra-javítás, épület-javítás, korszerűsítés és zöldövezet-fejlesztés is történt idén Lázáriban — a 2022-es év közérdekű történéseit összegezte a frissujsag.ro számára a község polgármestere.

Kováts-kúria

Béres Antal elmondta, a község számára egyik legfontosabb és legnagyobb beruházás, amely konkrét kereteket kapott, az a sándorhomoki Kováts-kúria újjáépítésére megszerzett finanszírozás. Készül a beruházás licit-dokumentációja, 2023 márciusában munkakezdést remél a polgármester a községi műemlék-épületnél.

Béres Antal lázári polgármester
Béres Antal lázári polgármester


Aszfaltozások

A korábbi években megkezdett aszfaltozás folytatódott idén a községközpontban, összesen több mint két kilométer földes út kapott szilárd burkolatot.„ Nemcsak az autósokra, a gyalogosokra is figyeltünk – mutatott rá a polgármester – több mint három kilométer járda készült el ebben az évben, amiből több mint két kilométernyi aszfaltozott. Meg lett javítva a négy kilométer hosszú kispeleskei út, ami a közeljövőben át lesz építve jobb teherbírásúvá, tartósabbá.”

hirek/2022/november/20221117-lazari/img-4821.JPG


Szennyvízhálózat

A község négy településén zajlik csatornahálózat-bővítés, hét helyen dolgozik a kivitelező. Harmincegy kilométernyi szennyvízelvezető cső kerül a földbe, mutatott rá Béres, három hónap alatt a munkamennyiség felével már végeztek is. Ha készen vannak, nyolcszáz új lázári községbeli háztartás csatlakozhat rá a szennyvízelvezető rendszerre. Jövő szeptemberre kell a munka befejeződjön, ha megvan a község 85 százalékának lesz kanalizálás-elérése. Kispeleskére és Nagypeleskére is készül a dokumentáció, hogy ezekbe a falvakba is ott legyen a rendszer, ez 8 millió lejes Saligny-támogatásból lesz megoldva.

hirek/2022/november/20221117-lazari/img-0142.JPG


Játszótér, park, iskolák, óvodák

Ebben az évben készült el a 2019-ben átadott óvoda után a nyolcvan férőhelyes napközi a községközpontban, tovább bővítve az oktatási hálózatot. Nagypeleskén köztéri játszóteret adtak át idén a kicsiknek, Kispeleskén vadonatúj lett az átépített óvoda, fűtésrendszert, tágas mosdót is kapott. Kissáron a kultúrház lett rendbe téve, mosdó, udvar, kerítés lett megoldva. Szárazbereken a kultúrház udvarán van folyamatban a parkosítás.

hirek/2022/november/20221117-lazari/img-4807.JPG


Sok minden más

Április óta használható a lázári köztemető mellett elkészült parkoló, kapott új kerítést is idén a sírkert.. Készen van a polgármesteri hivatal hőszigetelése, zöldell az új zöldövezet is az épület előtt. Dolgoznak a főút melletti park építésén is, az időjárástól függ, hogy mikor készülnek el vele. Készül a sándorhomoki zöldövezet dokumentációja is, jövőre készen lehet.
Bővül a térfigyelő-kamera rendszer is, az illegális szemetelők lefülelésére mobil, napelemes térfigyelőket is be kellett szereznie a községvezetésnek, ez a logisztikai rendszer folyamatosan fog bővülni 2023-ban is, hangsúlyozta ki Béres. A közvilágítási rendszer bővítése és fejlesztése az építési engedélyig jutott el idén. Rendszeres volt az árokkarbantartási munka idén, pláne ahol járdát javítottak, zöldövezetet alakítottak ki, ahol aszfaltoztak, vagy ahol csatornát fektetnek.

Princz Csaba