Sport

2022-ben cél a katari világbajnokság

2021.12.27 - 19:54

Az Európa Labdarúgó-szövetség (UEFA) bírói testülete az elmúlt napokban közölte a nemzetközi kitűzővel rendelkező bírók osztályozását, és – mint róla beszámoltunk – a nagykárolyi Kovács István ismét ott van a legjobbak között. 2022-ben zsinórban harmadik évét kezdi majd „Tisza” az elitkategóriába. ahol jövőre már három romániai játékvezető kapott helyett: a „veterán” aradi Ovidiu Hațegan és Kovács István mellett a Râmnicu Vâlcea-i Iuliana Demetrescut is promoválta az UEFA.
A statisztikák szerint Kovács István 2021-ben ötvenegy mérkőzést vezetett. Megbízást kapott a idehaza a Liga 1-be és Román Kupa-mérkőzésekre, továbbá Bajnokok Ligája, Európa Liga, Euróba-bajnoki, világbajnoki selejtezős meccseken bíráskodott, illetve a szaúd-arábiai profi ligában is kapott meghívást. A hét elején is ő állt középen az al-Ittihad – al-Ittifak (3–2) bajnokin. 
A tavaszi szezonban az EL egyenes kieséses szakaszában a Sporting Braga – AS Roma (0–2), majd a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a Bayern München – Lazio (2–1) mérkőzéseket vezette. Áprilisban az EL-negyeddöntőben a Manchester United – Granada (2–0) találkozó játékvezetője volt. Ebben a szezonban a Sahtar Donyec – Inter (0–0), Club Brugge – Manchester City (1–5) és a Sevilla – Lille (1–2) meccsek játékvezetője volt.
Viszont kétség kívül az eddigi karrierje csúcsát a nyári Európa-bajnokság képezte, ahol a Lengyelország – Szlovákia (1–2) és a Finnország – Oroszország (0–1) találkozók negyedik bírója volt, majd vezette az Amsterdam Arénában az Észak-Macedónia – Hollandia (0–3) találkozót.
Többek között ezekről az élményekről és beteljesülésekről, illetve a jövő terveiről beszélgettünk Kovács Istvánnal.

cropped-kovacsIstvanBiro

– Egyre több nemzetközi mérkőzést vezet, és idén az Eb-re is eljutott. Ennek egyik velejárója, hogy egyre több sztárjátékos meccsét is vezeti. Hogy viszonyulnak önhöz ezek a játékosok, kezdik megszokni?

– Idén valóban több megbízásom volt, mint 2020-ben. Számomra, hogy ott lehetek a pályán, és bizonyíthatok, ez munkámnak a gyümölcse. Kivívtam magamnak a lehetőséget, hogy ott legyek, és ez örömmel tölt el. A sztárjátékosok pedig arra koncentrálnak, hogy minél több gólt lőjenek, és nem a játékvezetővel vannak elfoglalva.
 
– Egy nyári interjú alkalmával mondta, hogy egy álom vált valóra azzal, hogy meghívást kapott az Európa-bajnokságra, ott pedig mérkőzést is vezethetett. Milyen érzések töltötték el az északmacedon – holland meccsen?

– Valóban, nagy vágyam volt, hogy egy nagy tornára kikerüljek. Amikor felvezettem a játékosokat az Amsterdam Arénába, egy beteljesedést éreztem. Azt gondoltam és azt éreztem, hogy minden áldozatnak és minden edzésnek meg volt az értelme. Egy szóba összefoglalva mondhatom el, hogy boldog voltam. A meccs után adtam egy nap ünneplési lehetőséget magamnak, utána viszont folytattam tovább a munkát és az edzést.

– Hogyan értékeli ezt az esztendőt játékvezetői szempontból?

– Ez az év közel állt a tökéleteshez, bár tudom, hogy tökéletes nincs. Tudom, hogy nagyon sokat kell még tanuljak és nagyon sok munkát kell még befektessek. Tisztába vagyok azzal, hogy új kihívások előtt állok, és ezeknek is meg kell felelni. Amit elértem 2021-ben, az örömteljes volt, de a jövőre fókuszálok 

– Négy-öt Liga 1-es mérkőzésen az öccse, Kovács Szabolcs volt a negyedik bíró segítsége. Milyen voltak ezek a meccsek, milyen érzések voltak önben?

– Jó volt vele dolgozni. Tudom, hogy mögötte is egy hosszú út van, ami sok áldozattal és odaadással járt. Sok munka és edzés áll az ő teljesítménye mögött is, így eljött az ideje neki is, hogy ott legyen az élbojban. Most fontos, hogy tapasztalatot szerezzen. Én is így kezdtem, hiszen sok mérkőzésen voltam negyedik bíró, és ott sokat tanulhattam az idősebbektől, hiszen ők is mindig megosztották gondolataikat, amik engem segítettek az előre haladásomban. Ugyanúgy lesz ő is, és bízom abban, hogy ő is minél hamarabb odakerül a Liga 1-be mint játékvezető, és sok évet ott is fog tevékenykedni.

– Milyen célokat tűzött ki 2022-re, világbajnokság évére?

– Természetesen szeretnék kijutni a vb-re, de tisztában vagyok azzal, hogy ez egy nagyon nehéz feladat lesz, mert Európából csak kilenc játékvezetőt hívnak meg. De mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy én oda kerüljek. Az ünnepek idején van néhány pihenő nap, de utána kezdődnek ismét az edzések. 
Végül, de nem utolsó sorban szeretnék a Szatmári Friss Újság minden olvasójának békés ünnepet, és boldog új évet kívánni. Hozzon sok egészséget és szerencsét a 2022-es esztendő.

Pesek Attila
 

Ajánljuk még a témában:

Sport

Négytől Nagykároly is pályára lép a foci Eb-n!

Kovács István nagykárolyi bíró fogja vezetni a Szlovénia és Szerbia közötti találkozót a Németországban zajló Európa-bajnokság csoportkörének csütörtöki játéknapján.
Nagykároly

A nagykárolyi Kovács István is bíráskodik az EURO 2024-en

A nagykárolyi Kovács István mellett további három romániai játékvezető is bíráskodni fog a június 14. és július 14. közötti németországi labdarúgó Európa-bajnokságon, az EURO 2024-en - közölte kedden honlapján a Román Labdarúgó Szövetség.
Sport

Videószobából bíráskodtak a Kovács-testvérek

A román labdarúg élvonalbeli bajnokság harmadik fordulójában Kovács István Craiován, Kovács Szabolcs pedig Kolozsváron kapott helyet a VAR-szobába, és videóbíróként segítették a játékvezetők munkáját.