Belföld

2015-től ismét drágul az RCA

2014.11.21 - 13:12

A kötelező gépjármű-biztosításra vonatkozó, az ASF által 2015 januárjától bevezetésre kerülő elővigyázatossági intézkedések következtében várhatóan 30%-kal növekszik a biztosítás díja.

 

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra (RCA) vonatkozó, a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) által 2015 januárjától bevezetésre kerülő elővigyázatossági intézkedések következtében várhatóan 30 százalékkal növekszik majd a biztosítás díja jövőre, vélik a gazdasági szakemberek. A szakhatóság a biztosítási piac átláthatósága érdekében pluszkötelezettséget rótt a biztosítótársaságokra az RCA-biztosítások kibocsátásával kapcsolatban: a biztosítótársaságok nem alkalmazhatnak majd eltérő biztosítási díjakat a direkt, illetve közvetítő cégeken keresztül megkötött szerződések esetében; az akciós ajánlatoknak legalább három napig érvényesnek kell lenniük; a kötelező autóbiztosítási ajánlatoknak tartalmazniuk kell minden olyan kritériumot, amelynek az ügyfél eleget kell hogy tegyen; a társaságok évente legfeljebb egyszer változtathatnak díjszabásaikon. Cornel Coca-Constantinescu, az ASF alelnöke ugyanakkor beszámolt arról, hogy a kártérítések kifizetéséhez csakis az RCA-ból származó összegeket használhatják fel a biztosítók, vagyis a keretet nem egészíthetik ki más forrásból származó összeggel. Mivel az idei év első kilenc hónapjában a társaságok kiadásai átlagosan 30 százalékkal haladták meg a bevételek értékét, ezt a deficitet valahogy fedezniük kell. A szakemberek ezért vélik úgy, hogy körülbelül 30 százalékkal fog drágulni 2015-től az RCA.

Háttér-információ az RCA-ról

A felmérésekből kiderül, hogy a legtöbb romániai autótulajdonos a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megkötésekor leginkább arra figyel, hogy a legolcsóbb biztosítási díjat fizesse. Sokan azt sem tudják, melyik biztosítótársaságnál kötöttek RCA-t, csak azt tartják szem előtt, hogy meglegyen a biztosítás, hisz ennek hiányát a rendőrök 1000 és 2000 lej közötti bírsággal büntetik. A biztosítótársaságok ugyanakkor negatív diszkriminációt követnek el a fiatalok esetében — ők jelentősen nagyobb összegű biztosítási díjat kell fizessenek idősebb társaiknál. Ennek okán sok romániai fiatal íratja szülei, nagyszülei nevére a gépjárművét.

Az elemzésekből kiderül, az autótulajdonosok 87%-a azzal sincs tisztában, mit fedez az RCA. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megtéríti az általunk másnak okozott károkat — az autóban keletkezett károkat, az elhalálozással, személyi sérüléssel járó költségeket, illetve erkölcsi kártérítést. A törvény ugyanakkor előírja a maximális kártérítés összegét is, ez anyagi kárnál egymillió, személyi sérülésnél ötmillió euró. Sokan nem tudják, hogy ha utasként sérülnek meg egy olyan autóban, amelynek vezetője hibázott, akkor is jár nekik a biztosítótól kártérítés. Sőt, ha gyalogosként szenvedünk balesetet a sofőr hibájából, akkor is követelhetünk a biztosítótól kártérítést.