Szatmárnémeti

2014 a korszerűsítések jegyében telt

2015.01.10 - 19:00

A 2014-es esztendőben is folytatódtak a 2012 előtt megkezdett korszerűsítések a Szatmár megyei egészségügyben. Tavaly megújult a bőrgyógyászat, a belgyógyászat és az újszülött-osztály, de újra működik a régi poliklinika is — lássuk, mi történt tavaly.

2014 tavasza óta saját osztállyal rendelkezik a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház bőrgyógyászata: háromszor nagyobb területen, sokkal jobb körülmények között gyógyulhatnak a páciensek, gyógyíthatnak az orvosok. A szemészet mellett kapott helyet a Szatmár Megyei Tanács által biztosított 434 ezer lejből rehabilitált bőrgyógyászat, az osztály ünnepélyes átadását április utolsó napján rendezték meg. A modern kórtermek mellett többek között egy kezelőszobával, egy vizsgálóval rendelkezik a dr. Buşilă Terézia főorvos által vezetett bőrgyógyászat, van saját ebédlője, két mosdó és zuhanyzó áll a páciensek rendelkezésére, de egy kisebb beavatkozásra alkalmas műtővel is rendelkezik az osztály. Ez utóbbiban a pontos diagnózis megállapításáért biopsziát — szövettani mintavételt — is végeznek.

Vége a horrornak

Az ősz folyamán aztán átadták a felújított belgyógyászatot is, amelyekben helyet kapott a reumatológiai és az endokrinológiai részleg is. Azokról a korábban rettenetesen leromlott állapotú kórtermekről van szó, amelyekre tavaly év elején ideiglenesen lakat került, mert korábban kimaradtak a felújítási munkálatokból. Azok a termek, amelyek évtizedeken át elhanyagoltak voltak és ahol csepegő csapok, málló, penészes és átázott vakolat, hiányos csempe, a falból itt-ott kiálló csövek, használhatatlan illemhelyek fogadták a gyógyulni vágyókat, október óta frissen meszeltek, újszerűek. A két szárnyban lévő belgyógyászati osztály összesen 75 ággyal rendelkezik: 60 ágy áll a belgyógyászat, 10 a reumatológia és 5 az endokrinológiai részleg rendelkezésére. Októberre azt a hat kórtermet újították fel ezek közül, amelyet az év elején az Egészségügyi Minisztérium és a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság szakemberei bezárattak az áldatlan körülmények miatt. A Szatmár Megyei Tanács által támogatott felújítás értéke közel 338 ezer lej volt.

Felújított szülészet

Nem sokkal később, novemberben átadták a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház felújított szülészeti és újszülött-osztályát is. A megyei önkormányzat 700 ezer lejt szánt a munkálatokra, amelyből részben megújult az osztály villamos hálózata, a mellékhelyiségeket is rendbe tették, a folyosókat kifestették, PVC-vel borították a padlót, kazettás álmennyezetet készítettek, lecserélték a nyílászárókat — ablakokat és ajtókat egyaránt. Az osztály tizenhárom kórteremmel és 61 ággyal rendelkezik — a kórtermek közül hat kétágyas. A közegészségügy segítségével pedig oly módon szervezték át az osztályt, hogy az minden szempontból funkcionális legyen, hatékonyan folyhasson a munka, a hozzátartozók számára pedig egy olyan részt is kialakítottak, ahol decens körülmények között látogathatják meg az édesanyákat és újszülöttjeiket az édesapák, nagyszülők és barátok.

Működik már a poliklinika

Több mint másfél évig tartó felújítás után 2013 őszén átadták a Szatmár Megyei Kórházhoz tartozó II-es Számú Járóbeteg-rendelő, azaz a régi poliklinikát. Igaz, a rendelők még nem költözhettek vissza, az épület megújultan várta 2014 őszéig, hogy megkezdődhessen a gyógyító munka. A Csehi Árpád volt megyei tanácselnök által megkezdett felújítást így két és fél évvel később sikerült befejezni, átadni viszont többször is. Mára azonban a rendelők nagy része beköltözött, és a legutolsó átadáskor kihelyezett magyartalan feliratok egy részét is lecserélték a több mint 6 és fél millió lejes beruházás bejáratánál.

Uniós projekt Avasfelsőfaluban

1,8 millió lejes európai uniós projekt keretében sikerült az Avasfelsőfalui Városi Kórház integrált járóbeteg-rendelőjét felújítani, korszerű gyógyászati eszközökkel felszerelni 2014 novemberére. A lezárult projekt keretében korszerűsítették az ambulancia épületét, új bútorzatot és korszerű orvosi felszereléseket — ultrahang-vizsgálatra alkalmas készüléket, elektroenkefalográfot, elektromiográfot, Doppler-készüléket, videorektoszkópot, ultrahang-terápiás és mágnesterápiás készülékeket — vásároltak 17 szakorvosi rendelőbe, ugyanakkor sikerült 5 új orvosi szolgáltatást elindítani.

Bumbuluţ Krisztina