Külföld

2011–2014 között tűnt el a legtöbb erdő

2018.12.07 - 10:07

Egy nemzetközi fakereskedéssel foglalkozó cég, a Fordaq közzétette, hogyan áll Románia az erdős területek méretét tekintve.

Ötéves ciklusokban végzett mérések eredményét vitatják meg egy mai bukaresti konferencián. Az Országos Erdőleltár (IFN) két ciklusban végzett mérései szerint 2011–2014 között tűnt el a legtöbb erdő az ország területéről, az erdőkivágások mértéke 2015–2016 között, az Erdőradar rendszerének bevezetése idején visszaesett, majd 2017-ben tovább csökkent, amikor a hatóságok fokozták az ellenőrzéseket. A Fordaq azt írja jelentésében, hogy ilyenformán nem mérhető, milyen mértékű visszaesések voltak tapasztalhatók az egyes években, az ötéves mérési ciklus ad majd egy valós átlagot.

A faanyag-kereskedésből élő céget az export visszaesése is érdekli, adatai szerint 2013-ban közel kétmillió köbméter fenyődeszkát exportált Románia, az import gyakorlatilag nulla volt, 2018-ban pedig megfordultak az arányok, és több mint 3 millió köbméter a román faanyagimport. A számok alapján evidens, írja összegzésében a Fordaq, hogy minimálisra csökkent az országban az illegális vágásokból származó fával való üzletelés, a nagy feldolgozók telepeire semmi sem jut be papírok nélkül, és a kis gáterek közül ötből négy bezárt.

A tűzifapiac maradt nyitott a piaci szereplők számára, az erdőmérnökök szerint az egymillió köbméterrel csökkent ipari felhasználás miatt a piacnak ez a szegmense telítődött. Ennek ellenére ahelyett, hogy olcsóbb lenne a tűzifa, még idén is magasabb volt a belföldről érkező, fűtésre szánt faanyag ára Romániában, mint ha külföldről vették volna a kereskedések.

42 százalék az EU-s átlag egy-egy ország területe erdővel fedett arányát tekintve, Románia ilyen tekintetben alulmarad; az Európai Unió statisztikai intézete, az Eurostat 2015-ös adatai szerint három éve az országnak a 34 százaléka volt erdővel borítva. Ilyen téren Finnország és Svédország áll a legjobban, a két skandináv ország mintegy hetven százalékán nő erdő.