Szatmárnémeti

1995 maturandus írásbelizhet

Fotó: MTI
2021.06.27 - 09:35
Hétfőn a román nyelv és irodalom írásbelivel rajtol el a 2020/2021-es tanév érettségijének írásbeli vizsgasorozata. Szatmár megyében 1995 maturandust várnak a vizsgaközpontokba, közülük 1768-an először próbálnak oklevelet szerezni.

Hat Szatmár megyei érettségi vizsgaközpontban közel kétezer végzős fiatal bizonyíthat, a megmérettetések sora holnap kezdődik. „Június 28-án a román nyelv és irodalom írásbeli vizsgán bizonyíthatnak, kedden, június 19-én a szaknak megfelelő kötelező írásbelit rendezik meg, június 30-án a választott tantárgyból mérettetnek meg, július elsején, csütörtökön pedig a kisebbségi oktatásban résztvevőket anyanyelvből mérik fel. Megyénkben 1995 vizsgázót várnak a központok, 1768 frissen végzett fiatal veheti a kezébe az írószert, míg 227-en az előző években fejezték be a középiskolát és most próbálnak leérettségizni” — tudtuk meg Pișcoran Năstaca szaktanfelügyelőtől, a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség sajtófelelősétől.

Az érettségi vizsga, ahogyan az már megszokott, reggel kilenckor kezdődik, a fiatalok legkorábban fél órával előtte, 8.30-kor foglalhatják el helyeiket a kijelölt termekben, melyekbe a kijelölt útvonalakon juthatnak el. Minden vizsgaközpont rendelkezik orvosi segítséggel, a végzősök számára biztosítják az egyszer használatos maszkot, kézfertőtlenítőt. A fiataloknak ugyanis idén is maszkot kell viselniük az írásbeli teljes ideje alatt. A termekben legkevesebb egy méter távolság kell hogy legyen a vizsgázók között, ott, ahol ez nem megoldható, a lehető legnagyobb távolságot kell hagyni. A vizsgázóknak három óra áll a rendelkezésükre a tételek kidolgozására. Kizárólag kékkel író tollat vagy golyóstollat, az ábrák, rajzok elkészítéséhez pedig ceruzát használhatnak. Semmiféle, számolásra alkalmas eszköz nem lehet náluk, és csak a teremben kiosztott papírt használhatják.

Minden termet kamerákkal látnak el, a vizsgázóknak tilos kommunikálniuk egymás között, és sem kézikönyveket, szótárakat, jegyzeteket, sem pedig mobiltelefonokat vagy más kommunikációs eszközöket nem szabad a terembe vinniük, illetve használniuk. Azokat, akiknél ilyeneket találnak, kizárják az érettségiről, függetlenül attól, hogy használták-e a náluk talált segédeszközt vagy sem — figyelmeztet minisztérium. A kizárt diákok nem vehetnek részt a következő két vizsgaszesszión. A sikeres vizsga feltétele a 6-os átlag, illetve a legalább 5-ös jegy megszerzése minden vizsgatárgyból.

A tanügyminisztérium indított egy ingyenes telefonvonalat — 0800801100 —, amelyen jelenteni lehet bármilyen, az írásbeli vizsgával kapcsolatban észlelt rendellenességet. A szám június 28-a és július elseje között hívható 8-tól 16 óráig.

Bumbuluț Krisztina

 

 

Idén is maszkban, a megfelelő óvintézkedések betartása mellett írásbeliznek a maturandusok